Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija veiks ārkārtas finanšu revīziju pašvaldībās

© f64.lv, Oksana Džadana

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) veiks ārkārtas finanšu revīziju vairākās pašvaldībās par to darbībām kapitālsabiedrību uzraudzībā, kontrolē un darbības novērtēšanā, informēja VARAM.

Kā informē ministrija, publiskajā iepirkumā par pirmās kārtas ārkārtas finanšu revīzijām ir uzvarējusi SIA "Ernst & Young Baltics", kas auditēs četras no kopumā plānotajām piecām pašvaldībām.

Revīzijas tiks veiktas Saldus, Alūksnes un Jelgavas novada pašvaldībās, kā arī Daugavpils pilsētas pašvaldībā, savukārt vēl viena pašvaldība tiks izvēlēta no Pierīgas aglomerācijas, tādējādi aptverot visus plānošanas reģionus un vērtējot visu mērogu pašvaldības.

"Skandāli Rīgas kapitālsabiedrībās, Valsts kontroles atklātie pārkāpumi Talsu pašvaldības uzņēmumos mazina priekšstatu par saimniecisku un atklātu rīcību ar sabiedrības resursiem un vispārējai pašvaldību īpašumā esošo aktīvu pārvaldībai prasa pievērst pastiprinātu uzmanību," norādīja ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs (AP).

Viņš skaidro, ka kapitālsabiedrības atbild par ievērojamu daļu iedzīvotājiem ļoti būtiskām funkcijām. Svarīgi ir sabalansēt kopējo sabiedrisko labumu ar kapitālsabiedrību interesēm, norāda politiķis, piebilstot, ka šī atbildība un atklātie pārkāpumi VARAM liekot īpaši koncentrēties tieši uz to, kā pašvaldības pārrauga savas kapitālsabiedrības, stiprināt caurskatāmāku un efektīvāku pārvaldības modeli.

Revīzijas mērķis esot izvērtēt pašvaldības kā kapitāla daļu turētāja likumā "Par pašvaldībām" noteikto pienākumu izpildi pašvaldības kapitālsabiedrību efektīvas pārvaldības, racionālas un ekonomiski pamatotas resursu izmantošanas, labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošanā, un līdzdalības nosacījumu ievērošanā.

Jautājums par pašvaldību komercsabiedrību darba tiesiskumu nokļuva īpašā VARAM uzmanības lokā, kad 2019.gada 5.aprīlī toreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) no Rīgas domes priekšsēdētāja amata atstādināja Nilu Ušakovu (S), kurš kā galvaspilsētas mērs un SIA "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājs bija pārkāpis likumu, nebija īstenojis pietiekamu uzraudzību pār kapitālsabiedrību un nodrošinājis rīdzinieku interešu ievērošanu.

Svarīgākais