Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš par Covid-19: Draugi, nav labi

© Romāns Kokšarovs/F64

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), svētdienas vakarā Latvijas Televīzijas tiešraidē uzrunājot sabiedrību saistībā ar Covid-19 izplatību, pauda, ka šoruden situācija ir pavisam cita, nekā tā bija pavasarī.

"Draugi, nav labi. Mēs jau astoņas nedēļas no vietas redzam, ka saslimstība no Covid-19 aug, diemžēl aug arī mirstība," pauž Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma ir uz izdzīvošanas robežas, mums ir jārīkojas - jālauž slimības saslimstības ķēde, proti, jāpalielina distance starp cilvēkiem (jo, pēc Kariņa teiktā, slimība grib, lai pulcējamies kopā), jāsamazina savstarpējie kontakti.

Kariņš arī atklāti sacīja, ka pagaidām tas nestrādā. Pārāk daudzi cilvēki vieglprātīgi attiecas pret drošības pasākumiem, kas ieviesti Covid-19 ierobežošanai.

Tajā pašā laikā arī valdības lēmumu pieņemšanas procedūra ir novedusi pie tā, ka arī valdības noteikumi cilvēkiem nav saprotami, tie pretrunīgi vai nekonsekventi.

"Es mainīšu šo pieeju, es ierosināšu pieņemt ne tikai stingrākus ierobežojumus cīņā ar Covid-19, bet arī padarīšu tos vienkāršākus, cilvēkiem saprotamākus. Ierosināšu pagarināt ārkārtējo situāciju," pauda Kariņš.

Premjers arī sacīja, ka šī ziema mums nebūs viegla, būs jāievēro dažādi ierobežojumi. Situāciju varētu atvieglot vienīgi vakcinēšana. Taču līdz tam cilvēkiem sevi jāpasargā.

"Es aicinu visus cilvēkus nopietni ievērot noteikumus - nepulcēties, neciemoties, ievērot principu 2 cilvēki- 2 metri. Uz veikalu ejam tikai tad, kad kaut kas nepieciešams. Ja tas iespējams, organizēt darbu attālināti. Ja jāiet uz darbu, tad dzīvot pēc principa - mājas, darbs, svaigs gaiss. Atceramies - ievērojam 2 metru distanci, mazgājam rokas, velkam sejas maskas," pauda Kariņš.

Kā ziņots, sestdien Latvijā atklāti 414 jauni Covid-19 gadījumi, bet četri ar jauno koronavīrusu sasirgušie miruši. Savukārt līdz šim kopumā Latvijā ar Covid-19 saslimušas 16 975 personas, izveseļojušās 1719 personas, bet 197 mirušas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Pagājušajā diennaktī Latvijā stacionēti 44 Covid-19 pacienti, līdz ar to kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 510 ar jauno koronavīrusu sasirgušie, kas ir par 26 vairāk nekā diennakti iepriekš, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Šis ir līdz šim lielākais vienlaikus slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits.

No visiem patlaban slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 478 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 32 - ar smagu slimības gaitu.