LLPA rosina samazināt piegādātāju apvienību lomu iepirkumos

Šodien Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pilsētu Eiropas Savienības (ES) fondu speciālistu tikšanās ar Iepirkuma uzraudzības biroja (IUB) pārstāvjiem laikā pilsētu pārstāvji ierosināja samazināt piegādātāju apvienību lomu iepirkumos.

Kā aģentūru LETA informēja LLPA biroja vadītāja Anda Šaka, šāds ierosinājums izteikts, jo praksē novērojamas situācijas, kad kvalifikācijas un pieredzes kritēriju izpildi nodrošina viens uzņēmums, taču faktisko līguma izpildi veic cits uzņēmums bez atbilstošās pieredzes. Kā risinājums šādos gadījumos kalpotu prasība apvienībai, kas uzvarējusi, veidot pilnsabiedrību, kurā visi uzņēmumi uzņemtos solidāru atbildību par projekta kvalitāti.

Tāpat tika pārrunātas problēmsituācijas, kad pilsētu izsludinātos projektos tiek iesniegti nepamatoti lēti piedāvājumi, kurā pretendents nespēj pierādīt izmaksu pamatotību un pasūtītājs drīkst noraidīt piedāvājumu. Kā tipiskākie argumenti tika nosaukti atsaukšanās uz komercnoslēpumu vai it kā nelikvīdo materiālu esamību noliktavās un to izmantošana, ko IUB atzina par nepietiekamiem argumentiem un, izvērtējot katru gadījumu atsevišķi, ļauj pilsētām noraidīt šādus piedāvājumus.

Tāpat LLPA speciālisti īpašu uzmanību pievērsa saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma izvērtēšanas problemātikai. IUB kā tipiskākās kļūdas vērtēšanā norādīja pretendenta kvalifikācija kritērija iekļaušana, ja tas tieši neattiecas uz iepirkuma priekšmetu, garantijas un izpildes termiņa kritērija precizēšana, lai izslēgtu interpretācijas no pretendenta puses, kā arī nepieciešamu pēc precīziem un mērāmiem izvirzīto kritēriju vērtēšanas mehānismiem. Tāpat IUB ieteica izskatīt iespēju tehniskajās specifikācijās iekļaut funkcionālos kritērijus, piemēram, izmantošanas mērķi, nevis kritēriju noteikt ciparu izteiksmē.

Tika pārrunāti arī jautājumi par pilsētu iespējām izsludināt iepirkumu ārkārtas apstākļos, ja nolīgtais izpildītājs bankrotējis, nepabeidzot projektu, autoruzraudzības līgumu pagarināšanas nosacījumi, likviditātes kritērija virs 1.0 ieviešana, mākslīgi sadalīto iepirkumu principi, bet IUB informēja par izmaiņām Publisko iepirkumu likumā.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai īstenotu republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

LLPA biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Svarīgākais