Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Izmaiņas alternatīvajos nodokļu režīmos parlamenta opozīcija nodēvē par "Melno piektdienu"

© f64.lv, Oksana Džadana

Valdības un Saeimas vairākuma atbalstītās izmaiņas alternatīvajos nodokļu režīmos vērtējamas kā "Melnā piektdiena", jo tās ir nelabvēlīgas iedzīvotājiem, šāds vērtējums debatēs Saeimā šodien izskanēja no opozīcijas pārstāvju puses.

Koalīcijas deputāti šodien noraidīja opozīcijas rosinājumu ļaut iedzīvotājiem patentmaksas režīmā reģistrēties arī nākamgad.

Parlamentāriete Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra nepieciešamību saglabāt iespēju nākamgad pieprasīt patentmaksas maksātāja statusu. Deputāte uzsvēra, ka šodienu tiešām var dēvēt par "Melno piektdienu". Šādu apzīmējumu šī diena deputātes ieskatā pelnījusi ne tikai tāpēc, ka iedzīvotāji vēlēsies izmantot veikalu piedāvātās atlaides, bet arī tāpēc, ka Saeima šodien varētu atbalstīt visus ar nodokļu reformu saistītos priekšlikumus, kas "Covid-19 krīzes epicentrā" ļoti būtiski pasliktinās alternatīvajos nodokļu režīmos strādājošo iedzīvotāju ekonomisko stāvokli.

Deputāte Ļubova Švecova retoriski vaicāja, vai ir labāk, ka iedzīvotāji kļūst par bezdarbniekiem un ir spiesti prasīt sociālo pabalstu, vai arī labāk esot ļaut cilvēkiem darboties savā jomā. Tāpēc ir svarīgi saglabāt iespēju reģistrēties kā patentmaksas maksātājiem arī visu nākamo gadu un līdz laikam, kamēr stabilizējas ekonomika, izteicās politiķe.

Iepriekš debatēs par izmaiņām arī autoratlīdzību regulējumā deputāte Jūlija Stepaņenko aicināja Saeimas deputātu Arvilu Ašeradenu (JV) Saeimas debatēs paskaidrot, kādas ir bijušas diskusijas viņa kolēģu lokā par izmaiņām, kas skars cilvēkus, kuri līdzekļus iegūst no sava intelektuālā īpašuma un par kuru aizsardzību ir iestājies Ašeradens.

Deputāte Evija Papule aicināja Ašeradenu, kā arī arī deputātus Ati Lejiņu (JV) un Ainaru Latkovski (JV) kā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) partijas biedrus Saeimas debatēs skaidrot, kā autoratlīdzību regulējuma izmaiņas ietekmēs tulkus, pašnodarbinātos un citus cilvēkus, kurus skars koalīcijas virzītie likuma grozījumi.

Saeimā šodien piekto dienu turpinās debates par valsts 2021.gada budžeta pakotnes likumprojektiem.