Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pasaules Veselības organizācija: Latvijai jāizstrādā detalizētus Covid-19 vakcinācijas plānus

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Nepieciešams savlaicīgi izstrādāt detalizētus Covid-19 vakcinācijas plānus, kas ietvertu visus posmus no vakcīnas iegādes, transportēšanas līdz vakcinācijai un tālākai monitorēšanai, ceturtdien sarunā ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) uzsvēra Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas Reģionālā biroja eksperti.

Kā aģentūru LETA informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs, Kariņš šodien tikās ar PVO Eiropas Reģionālā biroja direktoru Hansu Klūgi un citiem PVO ekspertiem attālinātā režīmā.

PVO Eiropas Reģionālā biroja eksperti uzsvēra plašas testēšanas un sejas masku lietošanas nozīmīgo lomu Covid-19 izplatības mazināšanā, jo tieši asimptomātiskie nēsātāji un inficētie ar viegliem simptomiem veicina vīrusa straujāku izplatību.

Eksperti norādīja gan uz sejas masku lietošanas efektivitāti vīrusa izplatības samazināšanā, gan uz sabiedrības līdzdalības lomu drošības pasākumu īstenošanā - jo vairāk cilvēku ievēro drošības pasākumus un distancēšanos, nepulcējas, lieto sejas maskas un regulāri dezinficē rokas, jo ātrāk iespējams panākt vīrusa izplatības mazināšanos.

Veselības metrikas un novērtēšanas institūts, ar ko PVO sadarbojas Covid-19 izpētē, nesen veicis pētījumu, kas parādīja, ka tad, ja 95% iedzīvotāju lietotu sejas maskas, tas turpmāko 100 dienu laikā novērstu vairāk nekā 220 000 nāves gadījumu slimības dēļ.

Klūge arī uzsvēra, ka Eiropa atkal ir Covid-19 pandēmijas epicentrā. Viņaprāt, Latvija ir ātri rīkojusies ikvienā posmā, kas atbilst tās specifiskajām vajadzībām.

"Mūsu atbilde uz krīzi ir solidaritātes gars un veselības stādīšana pirmajā vietā. Šodien notikusī tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu bija iedvesmojoša iespēja apspriest stratēģijas mērķtiecīgai rīcībai ziemas sezonā un laikā, kad piedzīvojam pandēmijas nogurumu un gaidām, kad tiks apstiprinātas pirmās vakcīnas," sacīja Klūge, piebilstot, ka PVO Eiropas reģionālais birojs turpinās sniegt atbalstu Latvijas valdībai, ieviešot pasākumus, kas glābs dzīvības un ļaus cilvēkiem izdzīvot šajā sarežģītajā laikā.

Papildus PVO eksperti uzsvēra, ka Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanā būtisks nosacījums ir plašas testēšanas iespējas, vienlaikus ar PCR testiem izmantojot arī antigēnu testus, kas ātri nosaka vīrusa klātesamību, mērķtiecīgi testējot iestādes un vietas, kur pastāv Covid-19 izplatīšanās riski, piemēram, sociālās aprūpes centri, slimnīcas, izglītības iestādes, darba kolektīvi un ieslodzījumu vietas.

Runājot par masku lietošanu bērniem, PVO pārstāvji informēja, ka pašreiz tiek veikti pētījumi, no kāda vecuma masku valkāšana skolās ir visefektīvākā, vienlaikus uzsverot, ka sejas maskas noteikti nerada draudus bērnu un jauniešu veselībai. Minimālais vecums no kura bērni var valkāt maskas ir pieci gadi, norādīja eksperti.

Tikmēr Kariņš uzsvēra, ka viens no būtiskiem nosacījumiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanā ir iedzīvotāju uzvedības maiņa ilgtermiņā, pieņemot kā normu fiziskas distances ievērošanu, regulāru roku mazgāšanu un dezinficēšanu, un sejas masku lietošanu, kur tas nepieciešams.

Kā vēstīts, Ministru prezidents 16.novembrī ar rezolūciju uzdevis Veselības ministrijai izstrādāt vakcīnas pieejamības plānu pret vīrusa SARS-CoV-2 izraisīto slimību Covid-19, iesniedzot to valdībā divu nedēļu laikā.