Lems par suitu kultūrtelpas iekļaušanu UNESCO glābjamo vērtību sarakstā

1.oktobrī Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā notiekošajā 4.UNESCO Starpvaldību komitejas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas sesijā tiks lemts par suitu kultūrtelpas iekļaušanu UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, kam nepieciešama tūlītēja saglabāšana.

Kopā ar Latvijas pieteikto suitu kultūrtelpu tiks izskatīti arī četri pieteikumi no Ķīnas, trīs no Mongolijas un pa vienam no Francijas, Baltkrievijas, Vjetnamas, Mali un Kenijas.

Jau ziņots, ka par suitu kultūrtelpas iekļaušanu glābjamo vērtību sarakstā pozitīvu atzinumu snieguši vairāki UNESCO eksperti.

Egils Baka no fonda "Norvēģijas tradicionālās mūzikas un deju padome" atzinuma secinājumu daļā norādījis, ka suitu kultūrtelpu neapdraud kāda pēkšņa nelaime vai katastrofa, bet iedzīvotāju skaita samazināšanās un masu kultūras ietekme var būt tikpat postošs riska faktors.

Viņš uzskata, ka vissvarīgākais ir veicināt vecās un jaunās suitu paaudzes kontaktu, lai kultūras mantojuma glābšanas procesā iesaistītu jauniešus.

Pēc Bakas domām, ļoti bagātā suitu kultūras mantojuma atzīšana par īpašu vērtību vienlaikus kalpotu kā brīdinājuma signāls, ka nemateriālās kultūras mantojums ir uz iznīcības robežas arī citviet Eiropā, jo tam netiek sniegts pietiekams atbalsts caur valsts kultūrpolitiku, bet seno tradīciju ievērošana tiek uzskatīta par amatieru darbošanos.

Eksperts Kristofers Moslijs atzinis, ka suitu kultūrtelpa atbilst visiem nosacījumiem, lai to iekļautu glābjamo vērtību sarakstā. Kultūras mantojuma redzamākā daļa ir dialekts, kas vēl saglabājies, lai gan nav ticis iekļauts izglītības programmās, sieviešu burdona dziedāšana, Katoļu baznīcas un pirmskristietības tradīciju savdabīgs savijums, precīzi dokumentētas kāzu tradīcijas un īpaši krāšņie tautastērpi, kuru izgatavošana tiek pārņemta no paaudzes paaudzē.

Latvijā

Eiropas Savienības (ES) statistikas pārvalde "Eurostat" prognozē, ka Latvijas iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, no 2022. līdz 2070.gadam sarūkot par trešdaļu jeb līdz 1,3 miljoniem, liecina informācija, kas atrodama Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par demogrāfiskās politikas situāciju valstī.

Svarīgākais