Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Epidemiologs: Sestajai daļai Covid-19 pacientu slimība norit bez simptomiem

© AP/SCANPIX/LETA

No visiem pagājušajā nedēļā atklātajiem Covid-19 gadījumiem 16% pacientu slimības gaita noritējusi bez simptomiem, ceturtdien preses konferencē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Speciālists uzsvēra, ka uz kopējā gadījumu skaita fona bezsimptomu pacientu ir relatīvi maz.

Vienlaikus SPKC eksperts skaidroja, ka bezsimptomu pacientu skaits noteikti varētu būt mazāks, nekā uzrādās apkopotajos datos. "Kad epidemiologs runā ar šo cilvēku, viņš prasa par simptomiem, bet tas nenozīmē, ka vēlāk tie neparadīsies," stāstīja epidemiologs.

Tikmēr smagi vai vidēji smagi slimojošo Covid-19 pacientu skaits nesamazinās. Pēc epidemiologa paustā, 14% pacientu no kopējā atklāto Covid-19 gadījumu skaita nākamajā nedēļā tiek hospitalizēti. "Tas norāda, ka Covid-19 ir liela sabiedrības veselības nozīmē, ņemot vērā, ka stacionāri piepildās diezgan intensīvi," rezumēja eksperts.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 898 Covid-19 gadījumi, bet četri Covid-19 pacienti miruši, liecina SPKC apkopotie dati.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 8024 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 11,2%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā kopumā līdz šim ar Covid-19 saslimusi 15 171 persona, bet 188 inficētas personas mirušas. Saskaņā ar SPKC datiem, patlaban valstī ir 12 403 aktīvi saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Aizvadītajā diennaktī slimnīcās ievietoti 94 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 489 ar Covid-19 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.