Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotājiem jārēķinās, ka "ātrie" pacientus var nogādāt arī neierastā slimnīcā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Iedzīvotājiem jārēķinās, ka, slimnīcām piepildoties ar Covid-19 pacientiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) var pieņemt lēmumus par neierastu hospitalizācijas vietu, ceturtdien preses konferencē sacīja NMPD direktore Liene Cipule.

Cipule norādīja, ka pašlaik NMPD darbojas pastiprinātā režīmā, bet veselības sistēmā ir lielu izaicinājumu priekšā. "Sabiedrībai jāņem vēra, ka NMPD, stacionējot pacientu, var lemt nogādāt viņu neierastā slimnīcā, lai atvieglotu medicīnas iestāžu darbību," uzsvēra NMPD direktore.

Viņa sacīja, ka šobrīd veselības sistēma nodrošina, ka katrs slimnieks, kuram nepieciešams stacionārs, tajā nonāk, bet vietu skaits slimnīcās ir ierobežots.

Cipule uzsvēra, ka cilvēkiem saslimšanas laikā ir jāsaglabā racionālā domāšana. "Nebūt katram pacientam ir vajadzīga ārstēšanās slimnīcā. Slimniekam ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un kopā ar viņu jāpieņem lēmumu, vai ir vajadzīga stacionēšana, vai arī nē," teica Cipule.

Iepriekš Cipule tika informējusi, ka Latvijas slimnīcās ir ap 8500 gultasvietu. Ikdienas apstākļos 200 no tām plānotas infekcijas slimniekiem, bet ar Covid-19 saslimušo aprūpei šo vietu skaits ir aptuveni trīskāršots. Tomēr jau patlaban Covid-19 pacienti ir aizņēmuši nepilnus 500 tiem atvēlēto gultasvietu. Infekcijas gultasvietu palielināšana notiek, samazinot citu pakalpojumu pieejamību.