Pret ugunsgrēku risku nodrošinās tikai 0,5% mājokļu

Ugunsgrēku skaitam ir tendence pieaugt, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apkopotā statistika. Šogad Latvijā jau notikuši 6,1 tūkstotis ugunsgrēku, pērn visa gada laikā ugunsgrēku skaits sasniedza 8,9 tūkstošus, taču tikai pusprocents no visiem cietušajiem īpašumiem bijuši apdrošināti.

"Uguns radītie zaudējumi gan iestādēm, gan privātpersonu īpašumam ir ļoti liels finanšu risks, kas mērāms vairākos desmitos tūkstošu latu. Izdevumi, kas nepieciešami drošības ierīču iegādei, nav neizmērojami lieli, drīzāk aktuāls ir jautājums par sabiedrības izpratni un attieksmes maiņu, ka jārīkojas ir savlaicīgi, nevis tad, kad ir par vēlu," skaidro VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Umulis.

Tā, piemēram, apdrošināšanas kompānijas BTA dati liecina, ka šā gada pirmajos astoņos mēnešos ir pieteiktas tikai 30 apdrošināšanas atlīdzības, lai gan valstī kopumā notikuši vairāk nekā seši tūkstoši ugunsgrēku.

"Iestājoties krīzei, cilvēki sāka taupīt, tai skaitā uz apdrošināšanas rēķina. Zaudējumi, nodegot privātmājai, var sasniegt līdz pat 110 tūkstošus latu, savukārt apdrošināšanas polise vidēji maksā vien 70 latu," skaidro BTA valdes loceklis Jānis Lucaus. VUGD dati liecina, ka visvairāk uguns nelaimju notikušas Rīgā, Liepājā un Daugavpilī.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais