Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 ārstēšanai gultu skaits slimnīcās palielināts līdz 633

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šobrīd Covid-19 pacientu ārstēšanai slimnīcās ir pieejamas 633 gultas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" informēja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Lai varētu uzņemt Covid-19 pacientus, notiek pakalpojumu pārprofilēšana. Tas tiek darīts uz plānveida aprūpes vai dienas stacionāru pakalpojumu rēķina, atgādināja ministre.

Papildu gultas izveidotas gan slimnīcās Rīgā, gan reģionos.

Ministre atklāja, ka ir arī privātās ārstniecības iestādes, kas ir gatavas palīdzēt un aprūpēt Covid-19 pacientus.

"Tā kā tas gultu skaits jau tiks pieaudzēts tādā apjomā, kādā tas būs nepieciešamas, ja mēs nepiedzīvojam Itālijas variantu, kur arī ar pilnīgi citiem resursiem nespēj to absorbēt. Bet, protams, tas nāk uz citu pacientu atliktu pakalpojumu rēķina," uzsvēra ministre.

Viņa atzina, ka ir modelēti dažādi stacionēto Covid-19 pacientu skaita scenāriji - optimistiskākais, reālistiskais un smagākais scenārijs. Reālistiskais paredz 500 līdz 600 stacionēto.

Viņķele arī atzina, ka viņai ir grūti iedomāties, kādam brīnumam ir jānotiek, lai mēs nākamvasar varētu piedzīvot tādus Dziesmu un deju svētkus, kādi tie bijuši iepriekš, proti, ar tūkstošiem cilvēku pulcēšanos stundām Mežaparka estrādē.

Kā vēstīts, otrdien stacionēti 66 Covid-19 pacienti, kas ir līdz šim lielākais vienā diennaktī stacionēto pacientu daudzums. Kopumā stacionāros patlaban ārstējas 434 pacienti.

Covid-19 pacientiem paredzēto gultu skaits jau iepriekš ir pakāpeniski palielināts. 12.novembrī ministre skaidroja, ka Covid-19 pacientu gultasvietu robeža, pie kuras nav būtiski jāierobežo plānveida veselības aprūpes pasākumi, ir starp 450 līdz maksimums 500 gultām.

Savukārt 22.novembrī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) TV3 raidījumam "Nekā personīga" sacīja, ka Latvijā ikdienā ir 200 infekciju gultas, kas būtu piemērotas Covid-19 pacientiem, bet to skaits palielināts līdz 595 gultām.