Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Zaļā partija: Lai panāktu Šuplinskas demisiju, skolotājiem jābūt gataviem streikot

© F64, Rūta Kalmuka

Izglītības ministres Ilga Šuplinskas (JKP) neadekvātie un ar nozari nepārrunātie lēmumi attiecībā uz izglītības sistēmas pārvaldību visās tās līmeņos Covid -19 ārkārtas situācijas apstākļos, degradē Latvijas izglītības un zinātnes sistēmu kopumā. Tādēļ Latvijas Zaļā partija (LZP) atbalsta Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) plānoto ministres demisijas pieprasījumu. Tas būtu panākams, izmantojot no Latvijas Republikas Satversmes 108.panta un Streiku likuma izrietošās tiesības streikot.

Šī nav politiskā vide, kur ieklausās racionālos argumentos, bet gan pieņem lēmumus balstoties "revolucionārā" pārliecībā. Arogance, ar kādu politiskā vara attiecas pret izglītības jomu, sen prasījusi aktīvu izglītības stūrakmeņa - skolotāja rīcību. Situācija ir ārkārtas un prasa ārkārtas atbildi, tādēļ vispārējs streiks ir vienīgais, kas var piespiest valdību rīkoties.

LIZDA neskaitāmas reizes cēlusi pamatotu trauksmi par sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā, kas atstāj negatīvu ietekmi uz pedagogiem, apmācāmajiem, izglītības nozari un sabiedrību. Arī augstskolu pārvaldības modeļa maiņa tiek virzīta, neskatoties uz reģionālo augstāko izglītības iestāžu argumentiem par apdraudējumu zinātnei un attīstībai reģionos.

LZP uzskata, ka esošā izglītības ministre ne tikai nepilda savus pienākumus, kuri ietver arī konstruktīva dialoga veidošana ar sociālajiem partneriem, bet viņas subjektīvu un nepārdomātu darbību dēļ nozares pārvaldība ārkārtas situācijas apstākļos straujiem soļiem "iet uz grunti".
Liela daļa pedagogu un vecāku, kuriem šobrīd attālināto mācību procesa laikā jāuzņemas arī savā ziņā pedagoga asistenta loma, var apliecināt, ka starp abiem koronovīrusa Covid -19 izplatības viļņiem nav veikti nekādi uzlabojumi mācību darba procesa norises uzlabošanai. Pret skolotājiem prasības aug, bet LIZDA aicinājumu par kompensācijām par attālinātā procesa nodrošināšanu ministre dzirdēt nevēlas, tādēļ, lai nozare izdzīvotu, ministrei ir jādemisionē.