Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Skolēni biežāk ar Covid-19 inficējas no pieaugušajiem, nevis paši ir infekcijas avots

© Pixabay

Katram otrajam jaunatklātajam Covid-19 gadījumam nav iespējams noteikt inficēšanās avotu, tādēļ īpaša piesardzība jāievēro visās sabiedriskajās vietās: 2 metru savstarpējā distance, sejas masku lietošana un roku higiēna, atgādina Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SKPC informē, ka gadījumos, kad Covid-19 infekcijas avots ir noteikts, visbiežāk inficēšanās notikusi ģimenes vai draugu lokā, viens no četriem saslimušajiem inficējies darba vietā, bet katrs desmitais - ārstniecības iestādē, tostarp medicīniskais personāls.
Arī atrodoties mājās iesaka ievērot drošības pamatpasākumi - bieži jāmazgā rokas, jāvēdina telpas, jādezinficē koplietošanas virsmas (piemēram, durvju rokturi, virtuves virsmas, tualetes telpa u.c) un regulāri jāveic mitrā uzkopšana. Ar draugiem šajā laikā aicinām tikties neklātienē, sazinoties dažādās interneta platformās vai sazvanoties.
Skolas vecuma bērnu vidū nav novērojams īpašs saslimstības pieaugums un atsevišķās skolēnu grupās situācija stabilizējas. No visiem saslimušajiem 8% gadījumu inficēšanās ir saistīta ar izglītības iestādi.
Pasaules pieredze un arī Latvijas dati rāda, ka skolēni biežāk inficējas no pieaugušajiem, nevis paši ir infekcijas avots. Analizējot riskus, secināts, ka risks saslimt ar Covid-19 skolotājiem ir trīs reizes lielāks nekā skolēniem. Vecākus aicinām atgādināt bērniem, cik svarīgi ir ievērot fizisko distancēšanos publiskajās vietās un rūpīgi mazgāt vai dezinficēt rokas. Izglītības iestāžu darbiniekiem jāatceras, ka nedrīkst doties uz darbu, ja ir kaut mazākie saslimšanas simptomi.