Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Uzzini, līdz kuram datumam jāizsūta Ziemassvētku paciņu, lai to ārvalstīs saņemtu laikā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Pasta uzņēmumi no vairākiem desmitiem valstu Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) sistēmā publiskojuši datumus, līdz kuriem tiem konkrētajās valstīs jābūt saņēmušiem pasta sūtījumus, lai tos gala adresātiem varētu piegādāt līdz Ziemassvētkiem. Minētais nosacījums attiecas uz sūtījumu saņemšanu pasta uzņēmumā, nevis robežas šķērsošanu un sūtījuma fiksēšanu attiecīgajā lidostā – jārēķinās, ka no brīža, kad sūtījums pieņemts lidostā, līdz laikam, kad to saņem pasta uzņēmums, var paiet pat vairākas dienas, ziņo "Latvijas Pasts".

Šī informācija ir svarīga, plānojot svētku dāvanu nosūtīšanu ārpus Latvijas robežām, lai adresāti attiecīgajās valstīs tās pagūtu saņemt savlaicīgi. Savukārt Latvijas Pastā gan vietējiem, gan ārvalstu sūtījumiem jābūt saņemtiem līdz 2020.gada 20.decembrim, lai uzņēmums tos pagūtu piegādāt līdz Ziemassvētkiem.​

Gatavojoties gada nogalei, kad visā pasaulē pasta sūtījumu apjoms pieaug vairākkārt, Latvijas Pasts aicina savlaicīgi veikt pirkumus vietējos un ārvalstu interneta veikalos, kā arī nosūtīt svētku apsveikumus un dāvanas, lai sūtījumi adresātus Latvijā un ārvalstīs sasniegtu līdz gaidāmajiem svētkiem.

Vairāku desmitu valstu pasta uzņēmumi Starptautisko pasta korporāciju informējuši par īpašiem termiņiem, līdz kuriem tiem jāsaņem pasta sūtījumi, lai attiecīgi tālāk tos adresātiem varētu pagūt nogādāt līdz Ziemassvētkiem. Jāņem vērā, ka runa ir par sūtījuma saņemšanu konkrētās valsts pasta uzņēmumā, nevis robežas šķērsošanu un sūtījuma fiksēšanu attiecīgajā lidostā - jārēķinās, ka no brīža, kad sūtījums saņemts lidostā, līdz laikam, kad to saņem pasta uzņēmums, var paiet pat vairākas dienas. Šī informācija ir ļoti būtiska ikvienam klientam, plānojot sava sūtījuma ceļu.

Latvijas Pasts

Pagaidām šādu informāciju ir snieguši aptuveni 30 dažādu valstu pasta uzņēmumi, taču, iespējams, to skaits tuvākajā laikā palielināsies. Papildu faktors, kas šogad negatīvi iespaido sūtījumu piegādes iespējas un termiņus, ir Covid-19 ietekme, sašaurinot pasažieru aviopārvadājumus, ar kuriem piegādā pasta sūtījumus, un ierobežojot piegādes nosacījumus konkrētās valstīs.

Dažādās valstīs pasta uzņēmumi noteikuši atšķirīgus piegādes datumus pirms Ziemassvētkiem: ir valstis, kuru pasta uzņēmumos noteiktā datumā jābūt saņemtiem visa veida pasta sūtījumiem, lai tos paspētu piegādāt laikus, un ir valstis, uz kuru pasta uzņēmumiem atšķirīgiem sūtījumu veidiem jābūt piegādātiem atšķirīgos datumos. Piemēram, Igaunijas pastā gan vēstulēm, gan sīkpakām, gan pakām jābūt saņemtām līdz 14.decembrim, Lietuvas pastā - vēstulēm un sīkpakām līdz 15.decembrim, pakām - līdz 16.decembrim, Somijas pastā vēstulēm un sīkpakām - līdz 19.decembrim, pakām - līdz 21.decembrim, bet Kanādas pastā - sīkpakām līdz 4.decembrim, pakām - līdz 12.decembrim, vēstulēm - līdz 14.decembrim.

Lai visa veida sūtījumus Latvijas adresātiem pagūtu piegādāt līdz Ziemassvētkiem, Latvijas Pastā tiem jābūt saņemtiem līdz 20.decembrim.

Precīza informācija ar valstīm, kuru pasta uzņēmumos sūtījumiem piegādei līdz Ziemassvētkiem jābūt saņemtiem noteiktos datumos, pieejama te. Latvijas Pasta mājaslapā šī informācija nepieciešamības gadījumā tiks regulāri atjaunināta un papildināta.