Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Minimālais atlīdzības apmērs par apgādnieka zaudēšanu palielināts līdz 136 eiro

© f64.lv, Kaspars Krafts

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", kas nosaka atlīdzības par apgādnieka zaudējuma minimālā apmēra palielināšanu.

Pieņemtās izmaiņas stāsies spēkā no 2021.gada maija, kad arī tiks veikts pārrēķins par gada pirmajos mēnešos saņemto atlīdzību, personai izmaksājot starpību, kas veidosies pēc jaunā regulējuma ieviešanas.

Noteikts, ka atlīdzības apmērs katram mirušā apgādnieka bērnam līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst būt mazāks par 136 eiro mēnesī jeb 25% no ienākumu mediānas un bērnam no septiņu gadu vecuma - par 163 eiro mēnesī jeb 30% no ienākumu mediānas.

Savukārt pašlaik Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālais apmērs katram bērnam no dzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 92,5 eiro un no septiņu gadu vecuma - 111 eiro, teikts pieņemto grozījumu anotācijā.

Ienākumu mediāna ir 544,41 eiro atbilstoši 2018.gada datiem, norādīts likumprojekta anotācijā.

Tāpat precizēts, ka mēnesī izmaksājamā atlīdzība nedrīkst būt lielāka par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divdesmitpieckāršu apmēru, kāds noteikts personām, kuras sasniegušas pensijas vecumu un kurām tas piešķirts uz mūžu.

Izmaiņas veiktas saistībā ar Satversmes tiesas spriedumiem par garantētajiem minimālajiem ienākumiem iedzīvotājiem.

Minētie grozījumi ir daļa no 2021.gada budžetu pavadošās likumprojektu paketes.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma arī grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas nosaka minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzi noteikt 136 eiro jeb 25% no ienākumu mediānas.