Nevalstiskās organizācijas pieprasa sodīt seksa pircējus

Nevalstiskās organizācijas ir pārliecinātas, ja likumā tiks iekļauta norma par seksuālo pakalpojumu pircēju sodīšanu, pieprasījums meiteņu un sieviešu seksuālajai izmantošanai samazināsies un Latvija vairs nebūs tik pievilcīga valsts seksa tūristiem.

Vairākas organizācijas, kuras līdz šim ieguvušas atpazīstamību, darbojoties vardarbības novēršanas jomā, vakar Rīgas dzelzceļa stacijā atklāja parakstu vākšanas kampaņu Pret seksa tirdzniecību. Resursu centrs sievietēm Marta, centrs Dardedze, biedrība Papardes zieds, kā arī Latvijas Sarkanā Krusta Jauniešu apvienība atsaukušās The Body Shop aicinājumam atklāt sociālās kampaņas Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību turpinājumu, proti, parakstu vākšanu petīcijai ar mērķi rosināt Latvijas politiķus pieņemt likuma normu par seksuālo pakalpojumu pircēju sodīšanu, vēršoties pret meiteņu un sieviešu tirdzniecību.

Savāktos parakstus šī gada 10. decembrī, Starptautiskajā cilvēktiesību dienā, plānots iesniegt Latvijas parlamentam. Organizācijas uzskata: ja šāda norma likumā tiktu iekļauta, tad mazinātos prostitūcijā iesaistīto bērnu īpatsvars; samazinātos sekstūristu interese un pieplūdums, un Latvija nebūtu vairs pievilcīga cilvēku tirgotājiem. Tāpat nostiprinātos cieņa pret sievieti un mazinātos atšķirīgie morālie standarti. Centra Marta, kas ne pirmo gadu cīnās par to, lai tiktu ieviesta kriminālā atbildība par seksa pirkšanu, vadītāja Iluta Lāce uzskata: arī Latvijā pienācis laiks ar skaidru politisku lēmumu vērsties pret meiteņu un sieviešu seksa tirdzniecību. Tas esot iespējams, vienīgi atmaskojot un sodot seksuālo pakalpojumu pircējus.

"Mēs asi izjūtam, cik ļoti cilvēkiem pietrūkst vienkāršā valodā pieejama informācija, kā varmākas vai vervētāji iesaista savus potenciālos upurus. Bieži sākums ir ļoti skaists, piesolot vai pat reāli dodot dažādus labumus. Svarīgi ir par to runāt, īpaši bērnu un jauniešu auditorijai skaidrojot, kādi riski seko tad, kad cilvēks kļūst par seksuālās tirdzniecības upuri," norāda Agnese Megne, Dardedzes vadītāja.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais