Saeima pieņem grozījumus likumā, paplašinās asistenta pakalpojumus bērniem ar invaliditāti

© f64.lv, Kristine Madjare

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Invaliditātes likumā, kas nosaka asistenta pakalpojumu paplašināšanu bērniem ar invaliditāti.

Pieņemto izmaiņu mērķis ir pilnveidot asistenta pakalpojuma pašvaldībā, augstskolā un koledžā nodrošināšanas kārtību. Tiks paplašināti asistenta pakalpojumi bērniem ar invaliditāti, nodrošināt pašvaldības finansētu aprūpes pakalpojumu, kā arī mainīta pakalpojuma piešķiršanas kārtība.

Noteikts, ka personām no piecu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti pie konkrētiem apstākļiem ir tiesības saņemt no valsts budžeta apmaksātu pavadoņa pakalpojumu un no pašvaldības budžeta apmaksātu aprūpes pakalpojumu. Pavadoņa pakalpojumus varēs saņemt, ja bērnam ir būtiski pārvietošanās traucējumi, un aprūpes pakalpojumu varēs, ja bērnam ir izteikti un smagi funkcionēšanas ierobežojumi.

Šīs izmaiņas neattieksies uz piecus līdz 18 gadus vecām personām, kuras atrodas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā.

Labklājības ministrijā prognozē, ka 2021.gadā pavadoņa pakalpojums varētu būt nepieciešams 600 bērniem ar invaliditāti un aprūpes pakalpojums dzīvesvietā 1000 bērniem ar invaliditāti.

Tāpat noteikts, ka asistenta pakalpojumu personai ar I un II invaliditātes grupu turpmāk būs tiesības saņemt, pamatojoties uz pašvaldības sociāla dienesta veikto novērtējumu nevis uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinumu.

Minētie grozījumi ir daļa no 2021.gada budžetu pavadošās likumprojektu paketes.

Latvijā

Iekšējās drošības birojs (IDB) jūlija sākumā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, aģentūru LETA informēja IDB.

Svarīgākais