Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Mediķu arodbiedrība par spīti situācijai valsīt grib rīkot klātienes kongresu

Valdis Keris © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Pandēmijas laikā ar savdabīgu rīcību izcēlusies Valda Kera vadītā mediķu arodbiedrība. Ārkārtējās situācijas laikā tā sasaukusi dalībniekus uz klātienes kongresu. Tajā būtu jāierodas 74 delegātiem no visas Latvijas. Vairāki no delegātiem iebilda vadības plāniem. Un rakstīja, ka šobrīd svarīgs ir katrs ārsts un ka pulcēšanās apdraud kā viņu, tā citu veselību. Infekcijai arvien straujāk izplatoties, atbalstīt šādu pasākumu norisi būtu bezatbildīgi. Tomēr arodbiedrība vadība viņos neieklausījās, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ir lielākā savā nozarē. Tā pārstāv vairāk nekā 10 tūkstoš biedru no visas Latvijas. Pamatā biedrība cīnās par mediķu un sociālo darbinieku atalgojumu, ir pastāvīgā dialogā ar valdību par izmaiņām šīs jomas regulējumā. Jau 15 gadus arodbiedrības priekšgalā ir Valdis Keris. Šī gada nogalē beidzas viņa pilnvaru laiks un Kongresā vadība jāpārvēl. Balsstiesīgi ir delegāti no slimnīcu arodorganizācijām. Šajā gadījumā no dažādiem reģioniem vienuviet sabrauktu līdz 70 cilvēku un ilgstoši atrastos vienās telpās.

Kongresa datums 1.decembris bija nozīmēts vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Pašā slimības uzliesmojumā delegāti rakstīja Kerim, ka pasākums jāpārceļ, jo riskēt ar epidemioloģisko drošību laikā, kad ārstniecības iestādēs katrs nodarbinātais ir neaizstājams, nedrīkst.

RAFAELS CIEKURS, LVSADA kongresa delegāts, NMPD Brigāžu atbalsta centra "Krasts" vadītājs:

"Es saprotu, ka ar šo aicinājumu piedalīties šajā kongresā es tieku aicināts pārkāpt epidemioloģisko drošību. "

Tomēr delegāti no Valda Kera saņēma atbildi, ka kongress nav nedz izklaides nedz atpūtas pasākums, bet gan darba sapulce, kas likumā esot atļauta. Viņš atsaucās uz Uzņēmumu reģistru, kas skaidrojis, ka biedru kopsapulces nav aizliegtas.

RAFAELS CIEKURS":

"Mēs nebijām slinki, sazinājāmies ar slimību profilakses un slimību centru un tajā mums skaidri apliecināja, ka nekādas kopā sanākšanas 40-70 cilvēkiem iekštelpās nevar būt. Jo saskaņā ar valdības lēmumu, ir ārkārtējā situācija, kas aizliedz jebkuru publisko pasākumu veidošanu. "

INDIRA OZOLA, LVSADA RPNC "Psihiatrijas centrs"
arodorganizācijas priekšsēdētāja:

"Tas punkts MK noteikumos varbūt ir nedaudz neveikli uzrakstīts - tur iztrūkst vārds "sanāksmes". Tur ir runa par publiskiem pasākumiem un likumā ir definīcija, kas ir publiskais pasākums. Bet ir arī definīcija par to, kas ir sapulce un atbilstoši valdības noteiktajam, tāda, atbilstoši noteikumiem, var notikt tikai ārtelpās. "

Iebildumus Keris uzklausīja, taču turpināja darbu tālāk pie kongresa organizēšanas klātienē. Viņa galvenais arguments- Ja kongresu atceltu, arodbiedrība nebūtu vairs darboties tiesīga un nevarētu pārstāvēt biedru intereses.

Kongresu 1.decembrī plānoja konferenču centra "Atta" 1500 kvadrātmetru lielajā zālē.

Šajā otrdienā Valdis Keris parakstīja kongresa noteikumus. Tie paredz, ka šo pasākumu nedrīkst apmeklēt saslimušie un tādi, kuriem jāievēro pašizolācija vai karantīna. Delegātiem jāvalkā sejas maskas, sēdvietas tiks numurētas. Jāievēro fiziska distancēšanās. Dalībnieki arī nedrīkst pasākuma laikā safilmēto materiālu ievietot sociālajos tīklos bez pārējo piekrišanas.

Kārtība valkāt maskas, izolēt saslimušos un iekštelpās numurēt sēdvietas nav kāds īpašs arodbiedrības izdomāts drošības noteikumu papildinājums. To jau paredz esošais valdības regulējums. Vienīgais jaunums no arodbiedrības puses ir aizliegums dalīties ar kongresa laikā safilmēto materiālu internetā.

Iespēju sazināties digitāli pagaidām nav izmēģinājusi ne mediķu arodbiedrības valde, ne padome. Pēc Kera sacītā statūti paredz, ka vadība tiek izraudzīta aizklātā balsojumā.

Attālināti to nodrošināt nevar, tāpēc kongresam jānotiek klātienē.

Arodbiedrības budžets nav mazs. Uzņēmuma reģistra pārskati liecina, ka biedru naudās ik gadu tā iegūst vairāk nekā 400 tūkstošus eiro. Keris šai arodbiedrības priekšgalā bijis trīs termiņus pēc kārtas. Viņš slēdzis strīdīgo sadarbības līgumu ar politisko partiju 'Saskaņa' un bija gatavs arī palīdzēt tai pirms vēlēšanām. Pēdējā laikā Kerim uzradusies spēcīga konkurence. Jaunie ārsti ar panākumiem cīnās par savām tiesībām.

Lai gan statūti paredz, ka biedriem ir tiesības saņemt informāciju par arodbiedrības darbu, Keris savu un vietnieces atalgojumu neatklāj. Viņš neesot amatpersona un šo informāciju sargājot datu aizsardzība.

VALDIS KERIS, LVSADA priekšsēdētājs:

"Delegātiem, protams, ir tiesības uzzināt nepieciešamo informāciju, bet likuma aizsardzības ietvaros. Bet, lai nebūtu spekulācijas, varu atklāt, ka tas ir samērojams ar labu ārsta atalgojumu."

Ar skaidrojumu par valdības noteikumiem vērsāmies pie Ministru prezidenta. Krišjāņa Kariņa birojā mums sacīja, ka pulcēšanās un pasākumu organizēšana ir ierobežota sabiedrības veselības labā. Noteikumi jāievēro arī biedrībām un jāaicina sanāksmēs piedalīties attālināti, lai nepakļautu viņus veselības un dzīvības riskam. Lai gan konkrētais tiesiskais režīms to jau paredz, Tieslietu ministrija nākamnedēļ vēl precīzāk definēšot biedrību regulējumu pandēmijas laikā

Piektdienas vakarā saņēmām ziņu no vairākiem delegātiem, ka Valdis Keris ir atsaucis Kongresu konkrētajā konferenču centrā, pamatojot to ar atteikumu no telpu izīrētājiem. Kongress joprojām plānots 1.decembrī un dalībnieki varēšot izvēlēties, vai tajā piedalīties attālināti vai klātienē. Aizklāts balsojums nebūs iespējams, bet nepārvaramas varas apstākļos esot dodama priekšroka likumam, ne arodbiedrības statūtiem, piektdienas ziņā rakstīja Valdis Keris.