Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Paziņojumus par Covid-19 kontaktpersonām ģimenes ārsti saņems E-veselības portālā

© Aigars Eglīte/F64 Photo Agency

Turpmāk ģimenes ārsti paziņojumus par to pacientiem noteiktu Covid-19 kontaktpersonas statusu no Slimību kontroles profilakses centra (SPKC) saņems E-veselības portāla sadaļā "Pastkastīte", informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sintija Gulbe.

Gulbe uzsvēra, ka informācija E-veselības portālā būs pieejama gan ģimenes ārstam, gan pacientam, bet statusa piešķiršana var ilgt līdz piecām darba dienām. Informāciju NVD E-veselībā ievietos reizi dienā pēc datu saņemšanas no SPKC, kas tos iegūst, veicot Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu.

Informāciju par kontaktpersonām SPKC saņem, veicot inficēto personu aptauju, sadarbojoties ar ārstniecības iestādēm, darba devējiem, izglītības iestādēm, kur ir reģistrēts Covid-19 gadījums. Tā, piemēram, ja darba kolektīvā tiek konstatēts darbinieks ar apstiprinātu Covid-19 infekciju, darba devējs, atbilstoši SPKC rekomendācijām, apzin kontaktpersonas un šo informāciju nodod tālāk SPKC epidemiologiem, kuri to apkopo un nodod NVD, teica Gulbe.

NVD nodrošina informācijas tālāku apriti E-veselības portālā. "Tiek vienlaikus nosūtīta vēstule iedzīvotājam un ģimenes ārstam, kurš uzsāk kontaktpersonas medicīnisko novērošanu. Tāpat kontaktpersonas statusu var noteikt arī ģimenes ārsts savā praksē reģistrētām personām, piemēram, gadījumos, ja pacientam ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19 un ar viņu kopā dzīvo vēl vairākas citas pie konkrētā ģimenes ārsta reģistrētas personas" uzsvēra NVD pārstāve.