Uzņēmumu atbalstam vienojas noteikt maksātnespējas pieteikšanas moratoriju līdz nākamā gada martam

© F64, Kaspars Krafts

Darba grupā uzņēmējdarbības un darba ņēmēju atbalstam panākta vienošanās par maksātnespējas pieteikšanas moratorija noteikšanu līdz 2021.gada 1.martam, informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Vienošanās panākta, turpinot darbu pie atbalsta pasākumu izstrādes komersantiem ar mērķi palīdzēt saglabāt uzņēmējdarbību, un pēc Covid-19 izplatības apturēšanas pēc iespējas ātrāk atjaunot to pilnvērtīgu darbību.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) pauda, ka, ievērojot ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī un ar to saistītos ierobežojumus, tostarp sociālās distancēšanās pasākumus, prognozējama ierobežota uzņēmumu saimnieciskā aktivitāte, kas neapšaubāmi radīs zināmus finansiālos sarežģījumus.

"Tādēļ valstij ir svarīgi paredzēt mehānismus, lai nodrošinātu finansiālo un tiesisko stabilitāti uzņēmējiem. Esmu gandarīts, ka partneri valdībā atbalstījuši mūsu iniciatīvu uz laiku ierobežot kreditoru tiesības iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, tādējādi saglabājot komersantiem iespēju pilnvērtīgāk turpināt savu saimniecisko darbību pat ierobežotas ekonomiskās situācijas ietvaros," norādīja Vitenbergs.

Ministrijā arī norādīja, ņemot vērā, ka maksātnespējas process ir kolektīvā procedūra, tostarp lai nodrošinātu kreditoru interešu aizsardzību, paša parādnieka tiesību un pienākumu apmēru minētais ierobežojums neietekmē, proti, parādnieks saglabā tiesības iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, kā arī uz viņu pilnā mērā attiecināms pienākums iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, ja pastāv Maksātnespējas likumā noteiktās pazīmes.

Par šo priekšlikumu tiek gatavots likumprojekts, kuru tuvākajā laikā plānots iesniegt izskatīšanai valdībā un Saeimā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais