Saeimā iesniegta pateicības vēstule par viendzimuma partneru reģistrēšanas iniciatīvas noraidīšanu

© F64, Andrejs Strokins

Atsevišķu Latvijas kristīgo konfesiju un draudžu vadītāji iesnieguši kopīgu pateicības vēstuli Saeimas deputātiem "par ģimenes vērtību aizstāvību", noraidot Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par viendzimuma partneru reģistrēšanu.

Kā pavēstīja starpkonfesionālā kristiešu pasākuma "Tautas lūgšanu sapulces "Dievs, svētī Latviju!"" koordinatore Luīze Zveja, Latvijas Satversmē teikts, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti. Viņasprāt, šis jautājums ir ļoti nozīmīgs, esot plaši apspriests Latvijas sabiedrībā un atspoguļojot Latvijas valsts pamatvērtības.

Vēstulē tiek vēlēta Dieva svētība atbildīgajā valsts vadīšanas darbā un pausts atbalsts "arī turpmāk iestāties par ģimeniskām un kristīgām vērtībām".

Pateicība īpaši veltīta Nacionālās apvienības frakcijas deputātiem Jānim Dombravam, Raivim Dzintaram, Jānim Iesalniekam, Ilzei Indriksonei, Ritvaram Jansonam, Aleksandram Kiršteinam, Rihardam Kolam, Janīnai Kursītei- Pakulei, Inārai Mūrniecei, Romānam Naudiņam, Edvīnam Šnorem, Edmundam Teirumniekam, kā arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputātiem Raimondam Bergmanim, Gundaram Daudzem, Jānim Dūklavam, Janīnai Jalinskai, Mārim Kučinskim, Danai Reizniecei-Ozolai, Viktoram Valainim, Jānim Vucānam.

Vēstule veltīta arī Jaunās konservatīvās partijas frakcijas deputātiem Dagmārai Beitnerei-Le Gallai, Uldim Budriķim, Jānim Butānam, Jānim Cielēnam, Gatim Eglītim, Krišjānim Feldmanim, Jurim Jurašam, Evai Mārtužai, Lindai Mednei, Anitai Muižniecei, Jurim Rancānam, Sandim Riekstiņam, Reinim Znotiņam, Normundam Žunnam, un frakcijas "KPV LV" deputātiem Ivetai Benhenai-Bēkenai, Kasparam Ģirģenam, Ievai Krapānei, Janīnai Kursītei, Mārim Možvillo, Ramonai Petravičai, Ērikam Pucenam, Ivaram Pugam un Atim Zakatistovam.

No partijas "Saskaņa" frakcijas vēstuli saņēmuši deputāti Andrejs Klementjevs, Jānis Krišāns, Edgars Kucins, Vladimirs Nikonovs, Ivans Ribakovs, Artūrs Rubiks un Jānis Tutins, bet no pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem vēstule nosūtīta Aldim Gobzemam, Andrim Kazinovskim, Ingunai Rībenai, Karinai Sprūdei un Jūlijai Stepaņenko.

Pateicības vēstuli parakstījuši Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Kaspars Šterns, Rīgas Mateja baptistu draudzes mācītājs un Rīgas domes deputāts Ainars Baštiks (GKR), Latvijas Apvienotās metodistu baznīcas superintendants Edgars Šneiders, Latvijas Vasarsvētku draudžu apvienības bīskaps Modris Ozolinkevičs, Latvijas Vasarsvētku draudžu centra bīskaps Nikolajs Gribs un draudzes "Jaunā paaudze" Latvijā "vecākais mācītājs" Aleksejs Ļedjajevs.

Tāpat to parakstījuši Pestīšanas armijas Latvijā Reģionālais vadītājs Dāvids Kotrikadze, Evaņģēliskās ticības kristiešu draudžu centra "Dzīvības avots" bīskaps Rufuss Adžiboije un pasākuma "Tautas lūgšanu sapulces "Dievs, svētī Latviju!"" organizators Mārcis Jencītis.

Jau ziņots, ka 29.oktobrī Saeima noraidīja vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu par viendzimuma partneru reģistrēšanu. Noraidīt iniciatīvu rosināja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas pati iepriekš lēma noraidīt šo kolektīvo iesniegumu.

Politiķe Marija Golubeva (AP) uzvēra, ka Latvija ir viena no pēdējām Eiropas valstīm, kur nevar reģistrēt kopdzīvi, taču šādu cilvēku vēlme ir jāņem vērā, par ko liecina arī "Manabalss.lv" iniciatīva. Viņa uzsvēra, ka juristi ir pierādījuši, ka apgalvojums, ka visus jautājumus attiecībā uz kopdzīvi var atrisināt pie notāra, nav taisnība. Viņa arī brīdināja, ka, ja Saeima noraidīs šo iniciatīvu, rindā stāv jau nākamā iniciatīva, kur savākti vairāk nekā 10 000 parakstu.

Deputāts Kiršteins pauda, ka problēma esot tur, ka priekšlikumi saistīti ar ģimeņu tiesībām. Civillikumā rakstīts par dažādām kopdzīves formām, bet tās netiek atzītas par ģimeni. Viņš uzskaitīja, ka likums paredz vairākus gadījumus, kādos ģimene nevar tikt veidota, tostarp starp viena dzimuma cilvēkiem. Politiķis sacīja, ka varētu strādāt pie regulējuma, kas atbalstītu mājsaimniecību kā kopdzīves formu.

Politiķis Igors Pimenovs (S) pauda, ka patlaban stāsts nav par to, kā tiesiski labāk noformēt viendzimuma partnerattiecības. "Ja cilvēki mīl viens otru, man vienalga, kāds ir viņu dzimums. Viņu attiecības nerada nekādu slogu sabiedrībai. Mīlošiem cilvēkiem ir svarīga valsts attieksme. Aiz likumdevēju nevēlēšanās reģistrēt partnerattiecības, slēpjas nevēlēšanās atzīt homoseksuālas attiecības, teica deputāts, uzsverot, ka homoseksuāļu stigmatizācijas rezultātā viņi vēl vairāk slēpj savas attiecības.

Savukārt deputāts Dombrava atsaucās uz Satversmi par tajā definēto ģimeni, gan atzīstot, ka sabiedrībā ir dažādas kopdzīves formā. "Te mēs nerunājam par kādiem gultas priekiem, bet racionālu sadzīvošanu," teica Dombrava. Viņš pauda, ka problēma ar dažādām kopdzīves formām jārisina pēc būtības, nevis jāstāv ar varavīksnes krekliņiem.

Kā ziņots, Satversmes tiesa (ST) pagājušajā ceturtdienā par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

ST vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais