Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Novembra pirmajā nedēļā Latvijā atklāts viens gripas gadījums

© f64.lv, Andrius Ufartas

Novembra pirmajā nedēļā - no 2. līdz 8.novembrim - Latvijā atklāts viens gripas gadījums, saslimstībai saglabājoties starpsezonu līmenī, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iknedēļas pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Vienīgais šajā nedēļā atklātais gripas gadījums reģistrēts ģimenes ārstu praksē Rīgā personai vecuma grupā virs 65 gadiem. Ņemot vērā, ka oktobra pēdējā nedēļā valstī tika reģistrēti četri gripas gadījumi, saslimstība ar gripu uz 100 000 iedzīvotāju ir nokritusies no 4,5 gadījumiem uz 1,1 gadījumu.

Arī pacientu vēršanās ambulatorajās iestādēs akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos novembra pirmajā nedēļā bija zemāka nekā parasti tiek novērots šajā laika periodā - vidēji tika reģistrēti 882,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš - oktobra pēdējā nedēļā - 892,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pneimonijas gadījumos ārstniecības iestādēs novembra pirmajā nedēļā vērsušies 18 pacienti jeb 19,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. SPKC skaidro, ka vēršanās pneimoniju gadījumos arī bija zemāka nekā pagājušajās sezonās attiecīgajā laika periodā.

Līdz šim joprojām stacionāras ārstniecības iestādes ir ziņojušas tikai par vienu gripas gadījumu, kas tika reģistrēts oktobra pēdējā nedēļā.

Sakarā ar valsti ieviestajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai saglabājas zems izglītības iestāžu klātienes apmeklējums. SPKC pārskats liecina, ka novembra pirmajā nedēļā tas bijis 64,9%, kamēr vēl oktobra pēdējā nedēļā skolu apmeklēja 65,5% audzēkņu.

Tikmēr pirmsskolas izglītības iestādes novembra pirmajā nedēļā apmeklēja 75,5% reģistrēto bērnu.

Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionā gripas aktivitāte saglabājās starpsezonu līmenī, norādīts pārskatā.

Sakarā ar gripas sezonas sākumu SPKC sociālajā vietnē "Twitter" izplatījis paziņojumu, mudinot iedzīvotājus ievērot distancēšanos ne tikai, lai novērstu inficēšanos ar Covid-19, bet arī ar gripu.

Jau ziņots, ka oktobra pēdējā nedēļā Rīgā un Jūrmalā tika atklāti četri gripas gadījumi, un galvaspilsētā hospitalizēts ar gripu slims bērns.