Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šodien tirdzniecības centri darbosies ierobežotā režīmā, būs slēgti lielie būvniecības veikali

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī šodien tirdzniecības centri Latvijā darbosies ierobežotā režīmā, bet lielie būvniecības preču, saimniecības preču un mēbeļu veikali būs slēgti, paredz valdībā pieņemtie lēmumi saistībā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Ārkārtējās situācijas laikā no 9.novembra līdz 6.decembrim brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros strādās tikai pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas un dzīvnieku barības veikali. Tāpat tirdzniecības centros darbosies grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, optikas veikali, higiēnas preču veikali, kā arī telekomunikāciju preču pakalpojumu vietas.

Tāpat brīvdienās un svētku dienās nedrīkst darboties tādi veikali kā "Jysk", "Cenu klubs" un citi, kas atrodas tirdzniecības centros. Savukārt higiēnas preču veikalu, piemēram, "Drogas", darbība būs atļauta gan tirdzniecības centros, gan ārpus tiem.

Ārkārtējās situācijas laikā tādi veikali kā "Depo","K-Senukai", "Kurši", "Ikea" un citi, kuru kopējā tirdzniecības platība ir virs 10 000 kvadrātmetru, brīvdienās un svētku dienās strādāt nedrīkst. Savukārt, ja veikalu platība ir zem 10 000 kvadrātmetru, to darbība ir atļauta.

Ekonomikas ministrijā (EM) norādīja, ka veikalu, kuru platība ir mazāka par 10 000 kvadrātmetru, darbība netiek ierobežota un tādos veikalos drīkst tirgoties ar visplašāko un dažādāko preču sortimentu.

Tirdzniecības vietās gan ir jānodrošina vismaz desmit kvadrātmetru platība uz vienu apmeklētāju un jāievēro divus metru distance vienam no otra. Tāpat obligāti jāvalkā mutes un deguna aizsegs vai sejas maska - kā apmeklētājiem, tā arī darbiniekiem. Maska jāvalkā arī atklātā tirgus teritorijā un ielu tirdzniecības vietās, vienlaikus ievērojot pastiprinātu higiēnu un uzraugot darbinieku veselības stāvokli.

Tāpat tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas veikalā ir jānorāda informācija, tostarp svešvalodā par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var uzturēties šajā vietā.

Ar tirdzniecības centriem tiek saprastas ēkas, kas iekārtotas pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 kvadrātmetru vai kurās atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz desmit tirdzniecības dalībnieku vai pakalpojuma sniedzēju.

Minēto ierobežojumu mērķis ir mazināt cilvēku, tai skaitā ģimeņu, pulcēšanos tirdzniecības un izklaides centros, kur slēgtās telpās vienlaicīgi uzturas liels skaits cilvēku un ir liela varbūtība nonākt kontaktā ar inficētu cilvēku.

Jau ziņots, ka Covid-19 ierobežošanai no 9.novembra līdz 6.decembrim Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija.