Teju visas šogad par bērnudārziem saņemtās sūdzības ir par iespējamu vardarbību pret bērniem

© Edmunds Brencis/F64

Kopumā 90,9% šogad saņemto sūdzību par bērnudārziem vēsta par darbinieku vardarbību pret bērniem, liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) statistikas rādītāji.

Tomēr pēdējos gados ir krities to sūdzību īpatsvars, kas saņemts par darbiniekiem. Aizpērn tādu bija 91,6%, pērn - 95,2%, bet šogad - 90,9%.

Šo gandrīz trīs gadu laikā VBTAI ir saņēmusi 100 sūdzības vai iesniegumus par iespējamiem pārkāpumiem bērnudārzos - 54 no tiem bijuši par iestādēm Rīgā, pārējie - citās pilsētās un novados. Lielākā daļa sūdzību saņemtas par pašvaldības iestādēm, proti, 2018.gadā - 86,1%, 2019.gadā - 80,9%, bet šogad 90,4%.

Kā liecina VBTAI dati, ne visas sūdzības ir apstiprinājušās - 2018.gadā pilnībā apstiprinājās 13,89% sūdzību, bet daļēji - 58,33%. Neapstiprinājās desmit sūdzības jeb 27,78% no kopējā sūdzību skaita.

Tikmēr 2019.gadā apstiprinājās 14,29% sūdzību jeb seši gadījumi, daļēji apstiprinājās 19 sūdzības (45,24% gadījumu). Savukārt šogad apstiprinājās piecas sūdzības jeb 22,73% gadījumu, bet daļēji apstiprinājās deviņas sūdzības (40,91% gadījumu). Neapstiprinājās astoņas sūdzības jeb 36,36% gadījumu.

Kā aģentūru LETA informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams, pārējās sūdzības un iesniegumi vēsta par bērnu savstarpējo vardarbību. Sūdzībās gadu no gadā atkārtojas stāsti par iespējamu fizisko vardarbību pret bērniem, piemēram, sišana pa galvu, pēdām, raustīšana aiz matiem, kratīšana aiz rokas, izolēšana atsevišķā telpā. Sūdzībās arī parādās ziņas par emocionālo vardarbību, tostarp bļaušanu, kliegšanu, problēmu nerisināšanu un noklusēšanu. Vairākkārt sūdzībās esot norādīts, ka bērnudārza vadība tikusi informēta par problēmām, taču situāciju nerisina.

Vienlaikus pēdējo gadu laikā turpina pieaugt bērnudārzos veikto pārbaužu īpatsvars sakarā ar saņemtajām sūdzībām. Aizpērn bērnudārzos tika veikti 30% no kopējā pārbaužu skaita izglītības un uzraudzības pakalpojumu sniedzēju iestādēs. Gadu vēlāk to daļa pieauga līdz 30,4%, bet šogad no kopējā sūdzību rezultātā veikto pārbaužu skaita bērnudārzu pārbaudes veido 31,8% no kopējā pārbaužu skaita.

Paralēli tam pieaug arī vecāku, kā sūdzību iesniedzēju, īpatsvars. 2018.gadā vecāki iesniedza 75% jeb 27 sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem bērnudārzos, bet 2019.gadā - 80,9% jeb 34 sūdzības, bet šogad - jau 90,9% sūdzību. VBTAI vērš uzmanību, ka paralēli samazinās arī pašu pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku ziņojumi par iespējamiem pārkāpumiem iestādē - vēl 2018.gadā no darbiniekiem VBTAI saņēma 8,3% iesniegumus, 2019.gadā - 2,9%, bet šogad - nevienu iesniegumu.

Apkopojot iesniegumu vai sūdzību rezultātā veikto pārbaužu statistiku pēdējos trīs gados, VBTAI secinājusi, ka katru gadu kopējā pārbaužu skaitā pastāvīgi nedaudz pieaug tieši pirmsskolas izglītības iestādēs jeb bērnudārzos veikto pārbaužu skaits.

VBTAI priekšnieks Jānis Ābele skaidro, ka tas liecina, ka pakāpeniski sabiedrībā, īpaši vecāku vidū, pieaug izpratne par bērnu tiesībām un atbilstošām izglītošanas un audzināšanas metodēm. "Vienlaikus, šajā jomā vēl ir daudz darba, jo salīdzinājumā ar Rietumu valstīm, Latvijā aizvien ir samērā augsta tolerance pret vardarbību kopumā, tostarp dažāda veida vardarbību pret bērniem", uzsver Ābele.

Svarīgākais