Aptauja: 84% auto vadītāju Latvijā riepas maina jau novembrī

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Novembrī riepas maina 84% auto vadītāju, bet 2% izvēlas riepu maiņu veikt tieši 1.decembrī, kad tas jādara obligāti, secināts "Daimler" ģenerālpārstāvja SIA "Domenikss" veiktajā aptaujā.

Savukārt 1% riepu maiņu veic tikai tad, kad "gadījies saslīdēt". 8% aptaujāto atzinuši, ka riepu maiņu neveic, jo par piemērotākajām atzīst vissezonas riepas.

Vienlaikus 44% aptaujāto pauduši, ka ir bijuši liecinieki negadījumam, kura iemesls ir laika apstākļiem neatbilstošu riepu izvēle, un teju 15% aptaujāto šāda pieredze ir pašiem.

"Domenikss" Vieglo automobiļu servisa vadītājs Māris Putnieks pauda, ka ziemā, neatkarīgi no tā, ir vai nav kupenas, iesakāms izvēlēties šaurākas riepas ar augstāku profilu, saskaņā ar ražotāja noradījumiem. Lielāks riepas diametrs ar zemāku profilu nodrošina stabilāku mašīnas gaitu it sevišķi uz laba ceļa pie lielākiem ātrumiem, taču tā kā ziemas apstākļos braukšanas ātrums ir mazāks un ceļu stāvoklis salīdzinoši nelīdzenāks, tad augstāks riepas profils nodrošinās lielāku braukšanas komfortu

Viņš arī skaidroja, ka riepām ar radzēm priekšroka dodama vien tad, ja daudz un bieži jābrauc pa ceļiem, kas bieži ir apledojuši vai klāti ar piebrauktu sniegu. Lai arī radzes kavē riepu dilšanu, uz asfalta klājuma to pielietojumam ir vairāk mīnusu nekā plusu: palielināts rites troksnis, palielināta rites pretestība, palielināts degvielas patēriņš, ceļa seguma intensīvāks dilums. Tāpat ziemā jāpievērš uzmanība regulārai riteņu mazgāšanai, lai diskos nesakrājas dubļi, sniegs un ledus, kas var radīt ievērojamu disbalansu.

"Domenikss" klientu aptauja par ziemas riepu maiņas paradumiem veikta šogad oktobrī un tajā piedalījās 469 respondenti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.