Nākamā gada sākumā noslēgsies astoņu prokuratūru reorganizācija

© Ģirts Ozoliņš/F64

2021.gada 1.janvārī noslēgsies astoņu prokuratūru reorganizācija, tā vietā izveidojot četras prokuratūras.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka pastāstīja, ka nolūkā nodrošināt racionālu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu, kā arī radīt vienmērīgāku prokuroru darba slodzes sadalījumu, veikta prokuroru darba prioritāšu izvērtēšana.

Prokuratūrā konstatēta nepieciešamība optimizēt atsevišķu rajona līmeņa prokuratūras struktūrvienību darbu, vienlaikus nosakot prokuroru specializāciju arī par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti valsts institūciju dienestā, tostarp, kas saistīti ar korupciju.

Ar 2021.gada 1.janvāri būs noteikts, ka Rīgas Austrumu prokuratūra ir likvidētās Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras un Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas prokuratūras tiesību un saistību pārņēmēja.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras un Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona prokuratūras vietā tiks izveidota Rīgas Ziemeļu prokuratūra.

Rīgas rajona prokuratūras un Jūrmalas pilsētas prokuratūras apvienošanas rezultātā tiks izveidota Pierīgas prokuratūra, savukārt Rīgas Autotransporta prokuratūras, Narkotiku nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūras un Specializētās vairāku nozaru prokuratūras vietā ar nākamā gada 1.janvāri sāks darboties Daudznozaru specializētā prokuratūra.

Tāpat no 1.janvā darbu sāks pavisam jauna struktūrvienība, proti, specializētā Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra.

Eiduka apliecināja, ka apvienošanas rezultātā amatu zaudēs apvienojamo prokuratūru virsprokurori, kuriem turpmāk būs jāstrādā kā prokuroriem. Neviens gan viņiem neliegs pretendēt uz jauno prokuratūru virsprokuroru amatiem, jo līdz 20.novembrim jebkurai likuma prasībām atbilstošai personai ir iespējams pieteikties uz šiem amatiem.

Tāpat no 1.janvāra nosaukumu mainīs līdzšinējā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra, kas turpmāk tiks dēvēta par Nodokļu un muitas lietu prokuratūru. Šajā prokuratūrā amatu saglabās līdzšinējais virsprokurors.

Vēl pirms šīs reorganizācijas, ir veikta vēl citu prokuratūru apvienošana. Tā, 1.oktobrī darbu sāka Rīgas pilsētas Pārdaugavas prokuratūra, apvienojot Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas prokuratūru un Rīgas pilsētas Kurzemes rajona prokuratūru.

Tāpat Ģenerālprokuratūrā 1.novembrī likvidēta Prokuroru personāla un profesionālās izaugsmes nodaļa.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns šovasar stājoties amatā paziņoja, ka viņa vadībā prokuratūru sagaidīs lielas reformas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.