Vairākiem Latvijas vērtīgākajiem zemesgabaliem kadastrālā vērtība kritusies

Virknei Latvijas vērtīgāko zemesgabalu kadastrālā vērtība pagājušā gada laikā krietni samazinājusies, liecina ikgadējā informācija par Latvijas lielāko un vērtīgāko zemes platību īpašniekiem, ko "Baltic Screen" apkopojis, balstoties uz Valsts zemes dienesta (VZD) atlasītajiem datiem, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Pirms pāris gadiem zemes kadastrālajā vērtībā Latvijā notika īsta revolūcija - pateicoties jaunajai kadastrālo vērtību bāzei, bija zemes īpašnieki, kuru īpašumu kadastrālā vērtība pat divdesmitkāršojās. Pērn virzība, kaut ne tik strauja, bijusi pretējā virzienā.

Kā skaidro VZD, kadastrālās vērtības bāzi tagad aprēķina katru gadu un katra nākamā gada kadastrālās vērtības bāzes aprēķina projekts tiek izstrādāts līdz iepriekšējā gada jūnija vidum, tādējādi šā gada 1.janvāra kadastrālo vērtību bāzes aprēķinam atbilstošie Ministru kabineta noteikumi tika apstiprināti pagājušā gada 15.jūnijā un aprēķinā tika ņemta vērā 14.aprīlī reģistrētā informācija par kadastra objektus raksturojošiem datiem.

Viens no būtiskajiem kadastrālās vērtības bāzes vērtību ietekmējošiem faktoriem ir nekustamo īpašumu darījumu skaits un īpašuma tirgus cena. Līdz ar to gadījumos, kad nekustamā īpašuma tirgus informācija par pēdējā gada periodu valstī uzrāda cenu krituma tendenci, tad, nosakot bāzes vērtības, tiek pieņemts, ka īpašuma tirgus cenu krituma tendence saglabāsies arī nākamajā gadā. Tas acīmredzami ir atspoguļojies arī jaunākajos datos par vērtīgākās zemes īpašniekiem, ņemot vērā tiem piederošo platību kadastrālo vērtību.

Starp fiziskajām personām saraksta augšgalā ir mazpazīstams nekustamo īpašumu uzņēmējs Arvīds Reinholds, kuram galvenokārt Rīgā piederošās platības aizvadītā gada laikā palikušas nemainīgas, toties to kadastrālā vērtība ir samazinājusies divas reizes. Tomēr Reinholdam pieder 921,31 hektārs (ha) zemes, 250,98 ha meža zemes platības, 498,6 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības, līdz ar to zemes vienības kadastrālā vērtība sasniedz 5 288 837 latus.

Savukārt Kārlim Žubeckim, kuram pieder 29,1 ha zemesgabali Rīgā, Lubānas, Katlakalna, Lībekas, Tīnūžu un Jāņa Grestes ielā, kadastrālā vērtība ir krietni samazinājusies - par 388 000 latu. Tāpat AS "Latvijas nami" īpašniekam un basketbola kluba "Barons/LU" prezidentam Ivo Zonem gada laikā piederošo īpašumu skaits palielinājies par 69 ha, lai gan tas nav glābis no īpašumu kadastrālās vērtības krituma par 1,3 miljoniem latu.

Tāpat arī "Elkor" grupas līdzdibinātājam Andrejam Vlasovam, kuram joprojām pieder 16,5 ha liels zemes gabals Rīgā, Brīvības ielā 201, uz kura atrodas arī "Elkor" tirdzniecības centri, kadastrālā vērtība saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem gada laikā sarukusi par 1,8 miljoniem latu.

Starp juridiskām personām saraksta augšgalā ir "Privatizācijas aģentūra", Igauņu AS "Alta Real Estate Partners" meitasuzņēmums SIA "Baltic Park", kā arī VAS "Valsts nekustamie īpašumi", kas ir apsaimniekotājs ar gandrīz 200 zemes īpašumiem kā jaunpienācējs uzreiz iekļuva saraksta 3.vietā. Vietu saraksta augšgalā nodrošinājusi valsts īpašumu (piemēram, Pasaules tirdzniecības centra Rīgā) pārņemšana no valsts institūcijām.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.