VID novērš mēģinājumu Latvijā nelikumīgi ievest 40 000 dažādu marku cigarešu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) četru dienu laikā novērsis mēģinājumus Latvijā nelegāli ievest ap 40 000 dažādu marku cigarešu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām, informē VID Komunikācijas nodaļa.

VID darbinieki muitas kontroles pasākumu laikā dažādos muitas kontroles punktos (MKP) uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežas, laika posmā no 8.oktobra līdz 11.oktobrim novērsuši piecus mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā 42 840 dažādu marku cigarešu.

Tā piektdienas, 8.oktobra, vakarā, pārbaudot kādu reisa Braslava-Daugavpils autobusu, kas šķērsoja Latvijas-Baltkrievijas robežu caur Silenes MKP, VID darbinieki kāda 51 gadu veca pasažiera personīgajā bagāžā un zem vīrieša virsdrēbēm atrada paslēptas kopumā 1 660 "Premjer" un "Queen" markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Sestdien, 9.oktobrī, VID darbinieki novērsa divus mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā kopumā 14 820 cigaretes no Krievijas.

Vienā gadījumā 5260 cigaretes "Prima Nevo", "Camel", "Arktika", "West", "Saint George" un "Bayron" ar Krievijas akcīzes markām tika atrastas paslēptas zem kāda 54 gadus veca vīrieša virsjakas, kurš centās šķērsot Latvijas-Krievijas robežu caur Grebņevas MKP, VID darbiniekiem uzrādot vien atļauto cigarešu un alkohola daudzumu, proti, 40 cigaretes un vienu litru degvīna.

Savukārt Kārsavas MKP, VID darbiniekiem veicot kontroli sadarbībā ar kolēģiem no Valsts robežsardzes vilcienā Sanktpēterburga-Viļņa, kāda pasažiera ceļa somā tika atrastas kopumā 9560 nedeklarētas cigaretes ar Krievijas akcīzes markām. Atklātas 7200 "More" un 2360 "Armada" markas cigaretes.

Šajā nedēļas nogalē apjomīgāko kontrabandas cigarešu skaitu - 24 200 cigaretes "Kiss" - VID darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no Valsts robežsardzes atklāja 10.oktobrī Kārsavas MKP, veicot muitas kontroli pasažieru vilcienā Sanktpēterburga-Viļņa.

Ievērojamais cigarešu daudzums tika atrasts kāda 22 gadus veca pasažiera ceļojuma somās.

Savukārt šorīt, 11.oktobrī, apmēram trijos no rīta VID darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no Valsts robežsardzes Grebņevas MKP veica muitas kontroli reisa Sanktpēterburga-Rīga autobusā.

Lai gan uz jautājumu, vai pasažieru rīcībā ir deklarējamas preces, tika saņemta noraidoša atbilde un autobuss muitas kontroles punktā iebrauca pa "zaļo joslu", tomēr kāda Lietuvas pilsoņa autobusa salonā novietotajās personīgajās mantās tika atrastas nedeklarētas 2160 dažādu marku - "Winston", "Marlboro", "Saint George", "Glamour", "Sweet dreams" un "Kiss" - cigaretes ar Krievijas akcīzes markām.

Par visiem konstatētajiem pārkāpumiem personām noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12 pantu par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles vai tās nedeklarējot.

Nelikumīgi pārvietotās cigaretes izņemtas un novietotas MKP aizturēto preču noliktavās līdz attiecīgo lietu izskatīšanai.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais