Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Atklāj "Mūžības skatuvīti" Artmanes piemiņai

© Kristaps Kārkliņš

"Tas ir no neparasti skaista brūna klinšakmeņa. Ļoti liels monuments, jo blakus šim kapiņam ir arī citi, kuriem ir lieli pieminekļi, tāpēc Vijas Artmanes piemiņai būs 16 kvadrātmetrus liela piemiņas vietas, kas būs kā mūžības skatuvīte," Neatkarīgajai stāsta izcilās latviešu aktrises radiniece Līga Dimitere. Šodien, klātesot aptuveni 100 cilvēkiem, Pokrova kapos tika atklāt izcilajai aktriresi veltīts piemineklis.

Vienas no izcilākajām 20. gadsimta latviešu teātra un kino aktrises atdusas vietas monumenta atklāšana notika divus gadus pēc viņas nāves – šodien, pulksten 15. „Tas ir tieši tad, kad pārstāja pukstēt viņas sirds,” piebilst L. Dimitere. Mūžības skatuvīte ir ar trim nelieliem pakāpieniem un diviem akmenī iekaltiem puķu podiem, aptuveni divus metrus augstu krustu ar arku, kurā ierakstīti vārdi no 87. psalma septītā panta "Visi mani avoti ir Tevī".

Virs kapa vietas izveidots teju divus metrus garš paaugstinājums, uz kura atradīsies aktrises meitas Kristiānas Dimiteres darināts rožukronis.

Pirmdien pareizticīgo priesteris tēvs Makārijs veica dvēseles aizlūgumu pār Elizabeti (70 gadu vecumā aktrise pieņēma pareizticību un pieņēma šo vārdu) un iesvētīja vērienīgo pieminekli. Vietā, kur iegravēts aktrises vārds, ir redzamas divas ovālas porcelāna fotogrāfijas, uz kurām viena būs Vijas Artmanes, otra – svētās Elizabetes ikona.