Latvijas iedzīvotāji iesaistās vides saudzēšanā

Svētdien tūkstošiem cilvēku visā pasaulē veica kādu videi draudzīgu darbu, lai samazinātu klimata pārmaiņas. Arī Latvijā sākotnēji plānoto 20 aktivitāšu vietā vakar notika vairāk nekā 50 pasākumu, kas bija veltīti Vispasaules zaļo darbu dienai.

Globālajai akcijai dots simbolisks saīsinājums – 10.10.10. Šoreiz tas nozīmē ne tikai kalendāra datumu, bet gan desmit nedēļu pirms ANO Meksikas konferences.

Tajā valstu līderi mēģinās vienoties par turpmāko stratēģiju klimata pārmaiņu samazināšanai. Akcijas galvenā doma ir aicināt katru pasaules iedzīvotāju pašam sākt kaut ko darīt, lai uzlabotu situāciju, nevis kārtējo reizi iestrēgt diskusijās par vēlamo.

Biedrības homo ecos: izpilddirektore Sanita Rībena stāsta, ka šīs kampaņas atsaucība bijusi necerēti liela gan no organizatoriem, gan dalībniekiem. Tā, piemēram, svētdienas rītā Doma laukumā, lai izveidotu 10.10.10., plānoto simts cilvēku vietā ieradās divreiz vairāk.

Samērā nelielajā Grāpju pussalas teritorijā Ķengaragā aptuveni 60 talcinieku piepildījuši četrus atkritumu konteinerus ar tukšām plastmasas pudelēm. Kā Neatkarīgajai pastāstīja projekta Pēdas pārstāve Līga Ivanova, savākti dažādi priekšmeti, no kuriem lielākais bija kāds zemē ieaudzis automašīnas krēsls. Tāpat teritoriju pie Daugavas rotājušas vairākas ledusskapju plastmasas kastes un makšķernieku piederumi.

S. Rībena piebilst, ka šāda veida pasākumus paredzēts rīkot arī turpmāk. Viens no veidiem, kā ierobežot klimata pārmaiņas, ir apkārtējās vides sakopšana. Jeila universitātes pētījumā Vides saglabāšanas indekss 2008. gadā Latvija bija 8. zaļākā valsts pasaulē. 2010. gadā publicētajos datos diemžēl Latvija ierindojas 21. vietā. Latvijā vislielāko CO2 izmešu daudzumu rada transportlīdzekļi. Zaļie iesaka privātā transporta vietā izmantot sabiedrisko vai pārvietoties ar velosipēdu. Tāpat rekomendē siltināt dzīvokli vai māju – nepietiekama energoefektivitāte mājokļos ir otrs galvenais CO2 izmešu veidotājs Latvijā. Siltinātā mājoklī ziemā būs siltāk un nebūs jāmaksā par siltumu, kas izkūp gaisā.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais