BKUS speciālisti Jēkabpilī izvērtēs Covid-19 ietekmi uz bērnu veselības stāvokli

© F64, Dmitrijs Suļžics

Šonedēļ, 12.novembrī, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pediatri veiks Covid-19 pārslimojušo bērnu pieņemšanu Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, lai varētu novērtēt bērna vispārējo veselības stāvokli un noteiktu iespējamās saslimšanas seku ietekmi uz veselību ilgtermiņā, informēja Jēkabpils pašvaldībā.

Aizvadītajā nedēļā reģionālajā slimnīcā norisinājās attālinātā konference "Par bērnu veselību pēc Covid-19 izslimošanas" sadarbībā ar BKUS pediatri Zandu Pučuku un Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras profesori un BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietnieci Janu Pavāri.

Attālinātajā konferencē Jēkabpils reģionālās slimnīcas ģimenes ārsti un pediatri iepazīstināti ar veiktā pētījuma rezultātiem un to, kādas citas veselības problēmas Covid-19 ir radījis bērniem. BKUS pētījumā iegūtie dati būtiski sekmēs palīdzības un atbalsta sniegšanu bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19, turklāt vecāki laikus tiks brīdināti par gaidāmajām postvirālā sindroma sekām, pauda pašvaldībā. Mediķi secinājuši, ka, lai arī bērniem pati infekcija vairumā gadījumu izpaužas vieglā formā vai vispār bez simptomiem, daudz nepatīkamākas var būt Covid-19 atstātās sekas.

Jēkabpils reģionālā slimnīca aicina atsaukties ikvienu ģimeni, kurā bērns izslimojis Covid-19, zvanot uz tālruņa numuru 25655282, lai varētu piedalīties pētījumā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar BKUS pētījumu bērni pēc Covid-19 izslimošanas sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvas sāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu. Pirmie rezultāti uzrādījuši, ka astoņi no 28 bērniem, kuri pirms kāda laika pārslimojuši Covid-19 un kuriem ir pat divas negatīvas Covid-19 testu atbildes, konstatētas vismaz viena vai pat vairākas ar Covid-19 saistītas post - virāla sindroma pazīmes, kas ir pietiekami vērā ņemams daudzums, pauda slimnīcas pārstāvji.

Pavāre uzsvērusi, ka sasniegtie rezultāti var būtiski palīdzēt turpmākā palīdzības un atbalsta sniegšanā bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19.

Viņa skaidroja, ka BKUS speciālisti padziļināti izvērtēja bērnu fiziskās veselības stāvokli, īpašu uzmanību, veltot iespējamām attālinātām sekām, un post-virālā sindroma pazīmēm, bērna psihoemocionālām izjūtām slimības laikā un pēc tās, kā arī kognitīvām funkcijām.

Slimnīcas pārstāvji uzsvēra, ka šī pandēmija, kas turpina izplatīties ne tikai pasaulē, bet joprojām arī Latvijā, raksturīga ar to, ka trūkst pētījumos balstītu faktu un pierādījumu gan par slimības gaitu bērnu vecumā, gan iespējamām sekām, ko šāda infekcija atstāj uz organismu ilgākā laika periodā. Turklāt bērnu un pieaugušo slimības gaita atšķiras, atklāja BKUS.

Pieejamie starptautiskie pētījumi liecinot, ka aizvien vairāk pacientu norāda, ka atveseļošanās var ilgt nedēļām un pat mēnešiem, ilgstoši saglabājoties dažādiem simptomiem ar dažādu to izteiktības pakāpi, kuri nopietni ietekmē pacientu ikdienas dzīvi, fizisko un emocionālo pašsajūtu, informēja slimnīcā.

Biežāk minētie simptomi esot ilgstošs nogurums, kas ietekmē ikdienas aktivitātes, izteikts nogurums pēc fiziskām aktivitātēm, nogurums pēc pamošanās, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī kognitīvi traucējumi - grūtības koncentrēties, atmiņas traucējumi, ožas zudums, apetītes un garšas izmaiņas.

Svarīgākais