Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Kultūras ministrs: Pasākumu rīkotājiem šobrīd jādomā par reālu naudas atdošanu skatītājiem

© F64, Rūta Kalmuka

Pasākumu rīkotājiem šobrīd jādomā par reālu naudas atgriešanu skatītājiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Vaicāts, kādi būs atbalsta pasākumi nozarei, viņš sacīja, ka tie daļēji būs jauni, daļēji citādāki. Pēc viņa sacītā, labā ziņa ir, ka joprojām darbojas esošie atbalsta mehānismi privātajam sektoram - gan privātu kultūras institūciju ilgtspējai, gan darbojas pašnodarbināto personu nodarbinātības programma, kurai var pieteikties līdz 11.novembrim.

Viņaprāt, gan būtu jādomā par pašnodarbināto personu atbalsta konkursa nolikumu, kas, iespējams, ir par stingru, tādējādi izslēdzot no atbalsta saņēmēju loka cilvēkus, kuriem nav klājies tik grūti, bet nodokļu kontekstā viņu devums valstij un kultūrai ir bijis pat lielāks.

Viņš atzina, ka rudenī atšķirībā no pavasara būs izmaiņas attiecībā uz pasākumu biļetēm. "Ja pavasarī varējām daudz runāt par koncertu pārcelšanu vai atcelšanu, tad šinī brīdī mums vairs nav, kur pārcelt ne koncertus, ne teātra izrādes. Šobrīd jau jārunā par reālu naudas atgriešanu skatītājiem," skaidroja ministrs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pie kopīgā atbalsta mehānisma strādās valdība, sākot darbu šodien plkst.12. Otrdien tas Ministru kabineta sēdē ir jāpieņem, viņš uzsvēra.

Ministrs uzsvēra, ka pēc būtības novājinātajai kultūras nozarei šī ārkārtējā situācija nav priecīga ziņa, bet ir jāraugās solidāri, visas valsts kontekstā, jo tikai tā varēsim šo pandēmiju uzsveikt.

Ministrs piebilda, ka ar kultūras iestāžu vadītājiem saziņa notiek ik dienas, tam izveidota grupa lietotnē "WhatsApp". Puses dalās ar pieredzi. Kultūras iestāžu vadītāji izturoties ar ļoti lielu izpratni.

Kā ziņots, ārkārtējās situācijas laikā Latvijā aizliegti visi amatieru sporta pasākumi, kā arī būtiski ierobežots kultūras vietu darbs, piektdien ārkārtas sēdē nolēma Ministru kabinets. Kultūrvietās, izstāžu norises vietās, sporta, reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu drīkst sākt ne agrāk kā plkst.6 un tā jābeidz ne vēlāk kā plkst.20, izņemot sporta centrus, kas var darboties līdz plkst.22.

Kultūrvietās un izstāžu norises vietās iekštelpās un ārtelpās, ja tajās netiek organizēts pasākums, tāpat jānodrošina, ka attiecīgajā vietā vienlaikus atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra, apmeklētāji ierodas tikai individuāli, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus, kā arī notiek apmeklētāju vienvirziena plūsma.

Amatiermākslas kolektīviem, tajā skaitā koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju kolektīviem un citiem tautas mākslas kolektīviem, mēģinājumus drīkst īstenot tikai attālināti, savukārt mēģinājumu klātienē atļauts īstenot tikai individuāli vai personām, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Uz ārkārtējās situācijas laiku pārtraukta bērnu nometņu darbība, kā arī atcelti un aizliegti visi sporta pasākumi, izņemot starptautisko olimpisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības pieaugušo izlašu sportistiem, ja tās norisinās bez skatītājiem, kā arī komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai pilngadīgi profesionāli sportisti, ja tās norisinās bez skatītājiem.

Covid-19 ierobežošanai no 9.novembra līdz 6.decembrim Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija.

Par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu likums paredz piemērot naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz 2000 eiro, bet bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.