Latvijā sākta Covid-19 ārstēšanai paredzētā medikamenta piegāde ārstniecības iestādēm

© F64, Oļesja Sokolova-Godovaņuka

Latvijā šonedēļ sākta Covid-19 pacientu ārstēšanai paredzētā medikamenta "Veclury" piegāde Latvijas ārstniecības iestādēm, apstiprināja Nacionālā veselības dienesta (NVD) preses pārstāve Sintija Gulbe.

Gulbe atgādināja, ka valdība oktobrī lēma par līdzekļu piešķiršanu medikamenta "Veclury" ar aktīvo vielu remdesivīrs iegādei.

30.oktobrī NVD ir noslēdzis līgumu ar "Veclury" ražotāju "Gilead". Līgums noslēgts par 2850 flakonu "Veklury" iegādi un 3.novembrī sāktas medikamenta piegādes. Visas medikamentu devas plānots piegādāt līdz decembrim, skaidroja Gulbe.

Medikaments tiek piegādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS), proti, NVD slēdz līgumu ar RAKUS par piegādēm, glabāšanu un RAKUS tālāk lems par medikamenta nodošanu citām ārstniecības iestādēm.

Veselības ministrijas informācija liecina, ka atbilstoši speciālistu prognozēm aptuveni trešajai daļai no stacionētajiem pacientiem ārstniecības procesā būs nepieciešams lietot medikamentu "Veclury" ar aktīvo vielu remdesivīrs. Viena pacienta ārstēšanai ir nepieciešamas 11 devas, tādēļ kopumā 3 mēnešu laikā būtu nepieciešamas 2850 devas par kopējo summu 1,1 miljons eiro.

Centralizēti reģistrētās zāles "Veclury" ar aktīvo vielu remdesivīrs šobrīd ir vienīgās Latvijas Zāļu reģistrā iekļautās zāles, kuras selektīvi paredzētas 2020.gadā Covid-19 ārstēšanai pieaugušajiem un pusaudžiem ar pneimoniju, kam nepieciešama papildu skābekļa pievade.

Jau ziņots, ka no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Veselības ministrijai piešķīra finansējumu 1 101 240 eiro apmērā, lai nodrošinātu medikamenta "Veclury" ar aktīvo vielu remdesivīrs pieejamību medikamentozās ārstēšanas procesā no oktobra līdz 31.decembrim.

Latvijā jau patlaban ierobežotos daudzumos ir pieejams pretvīrusa medikaments ar šo aktīvo vielu.

Ņemot vērā to, ka saslimšana ar Covid-19 var turpināties arī 2021.gadā, nākamajam gadam Veselības ministrijai būs papildus nepieciešami finanšu līdzekļi indikatīvi 901 medikamenta "Veclury" ar aktīvo vielu remdesivīrs pielietošanā laika periodā no 2021.gada 1.janvāra līdz 31.martam. Pēc provizoriskām aplēsēm, 2021.gadam minētā medikamenta iegādei būtu nepieciešami papildu finanšu līdzekļi 348 147 eiro apmērā.

Svarīgākais