Covid-19 baznīcās: Latvijā saslimuši ticīgie un arī mācītāji

© Elmārs Rudzītis/F64

Pēc kādā luterāņu draudzēbnsarīkota zviedru jeb kafijas galda no koronavīrusa miruši divi cilvēki. Savukārt vairāki cilvēki Covid-19 dēļ nonākuši karantīnā vai pašizolācijā pēc Rīgas Aleksandra Ņevska pareizticīgās draudzes mācītāja saslimšanas.

Kā raksta "jauns.lv", LELB arhibīskaps Jānis Vanags baznīcas mēnešrakstā “Svētdienas Rīts” atklāja, ka smagākās sekas radīja mielošanās pie kafijas galda pēc dievkalpojuma: “Cilvēki saslimst un nomirst. Saslimst draudžu locekļi un mācītāji. Cilvēki inficējas arī baznīcā dievkalpojumā. Diemžēl pēdējais tāds gadījums ir bijis tieši mūsu draudzēs. Vairs nevaram apgalvot, ka baznīcas nav infekcijas izplatības vietas. (..)

Ir ziņas, ka infekcijas izplatīšanas ziņā viens no riskantākajiem ir bufetes jeb zviedru galds. Kā noskaidroju, tieši sadraudzība pēc dievkalpojuma esot ļāvusi inficēšanās ķēdēm turpināties caur mūsu draudzēm, kā rezultātā nomira divi cilvēki. Tādēļ sērgas laikā kopīgs galds pēc dievkalpojuma ir atceļams”.

Covid-19 skāris arī Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcu pašā Rīgas centrā - Brīvības ielā, kur ar koronavīrusu saslimis draudzes mācītājs, protoierejs Sergejs Nazarovs. Par to vēstīts arī baznīcas mājaslapā, kurā vēstīts, ka tagad draudze lūdzas par pandēmijas atkāpšanos un sava mācītāja ātrāku izveseļošanos. Tā, kā bija izplatījušās baumas, ka tēvs Sergejs nokļuvis slimnīcas reanimācijas nodaļā, viņš “Facebook” ierakstījis, ka viņam tiešām konstatēts Covid-19, viņš ir slimnīcā, taču nav reanimācijā, un veselības stāvoklis pamazām uzlabojas.

Tāpat baznīcā atklātas mācītāja kontktpersonas, kura tika aizsūtītas karantīnā, starp tiem arī draudzes koristi.dicīnas personālam: viņi patiešām veic “kalpošanas varoņdarbu””.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais