Ķīlis: Pēc pieciem gadiem cilvēki vairs neatcerēsies, cik labi dzīvoja 2007.gadā

Pēc pieciem gadiem cilvēki vairs neatcerēsies, cik labi dzīvoja 2007.gadā, bet atcerēsies tikai to, kā bija divus trīs gadus iepriekš, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" sacīja sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Ķīlis iepriekš prognozēja, ka tik labi, kā dzīvojām 2007.gada nogalē, dzīvosim labi ja 2015.gadā, taču tagad viņš kļuvis piesardzīgāks un, balstoties uz iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi, saka, ka dzīves līmenis, neskatoties uz cilvēku entuziasmu, nepieaugs ātri.

"Pat ļoti optimistiskās "Vienotības" prognoze par IKP pieaugumu četros gados par 20% neatgriež mūs atpakaļ 2007.gadā," teica Ķīlis.

Viņaprāt, dzīves līmeņa pieaugumu noteiks arī apsvērumi, kas nav mūsu kontrolē. "Ekonomikai, kas orientējas uz eksportu, svarīga ir situācija ārējos tirgos. Eksporta tirgus izaugsme noteiks, cik ātri augs Latvijas ekonomika, un šis faktors nav pakļauts ne [premjera Valda] Dombrovska, ne kādas citas valdības kompetencei," norādīja Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs un Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors.

Reģiona izaugsmes perspektīvas patlaban neliecinot par strauju izaugsmi, tādēļ, ja Latvijas IKP augtu par vidēji 3% gadā, tas, Ķīļa skaitījumā, jau būtu labi, bet tas diemžēl neatgriezīs dzīves līmeni 2007.gadā.

"Varam uztaisīt kādu burbuli un uz tā rēķina atkal uzdzīt ekonomiku, bet nedomāju, ka tas būtu prātīgi un kāds gribēs to darīt. Algas kāpināt bez produktivitātes, kā tas notika 2006.-2007.gadā, arī būtu muļķīgi. Izskatās, ka izaugsme būs, bet tā būs mērenāka un lēnāka. Turklāt 2015.gadā cilvēki jau vairs neatcerēsies, kā bija tālajā 2007.gadā. Lai arī vidējais dzīves līmenis nepieaugs, salīdzinājums ar iepriekšējo gadu būs motivējošs. Nedzīvosim tik šiki kā 2007.gadā, bet dzīvosim labāk nekā šodien," sprieda Ķīlis.

Kā ziņots, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savā jaunākajā ziņojumā par globālo ekonomiku paaugstinājis Latvijas IKP izaugsmes prognozes, liecina informācija SVF interneta mājaslapā. Savā jaunākajā pusgada ziņojumā "World Economic Outlook" SVF Latvijai šogad prognozē IKP samazināšanos par 1%, bet vēl šā gada aprīlī publicētajā pārskatā SVF prognoze šim gadam bija krietni pesimistiskāka - 4% kritums.

Turklāt uzlabota arī Latvijas IKP izaugsmes prognoze nākamajiem gadiem. SVF prognozē, ka 2011.gadā Latvijas IKP pieaugs par 3,3% (iepriekš 2,7%), bet 2012.gadā jau par 4% (iepriekš 3,7%).

Latvijas starptautiskie aizdevēji paredz, ka 2013.-2015.gadā IKP augs par vidēji 4% gadā.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais