Saruks maksa par pasta paku sūtīšanu uz Apvienoto Karalisti

© f64.lv, Kaspars Krafts

No nākamā gada samazināsies maksa par pasta paku virs 10 kilogramiem nosūtīšanu uz Apvienoto Karalisti, informē VAS "Latvijas pasts" pārstāve Gundega Vārpa.

Viņa norādīja, ka saistībā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) no 2021.gada 1.janvāra gaidāmas izmaiņas pasta sūtījumu apmaiņā ar šo valsti.

Līdz ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES nav paredzētas izmaiņas vēstuļu korespondences - pastkaršu, vēstuļu, sīkpaku, bandroļu - nosūtīšanas izmaksās, bet tarifs mainīsies pasta pakām ar svaru virs 10 kilogramiem - šiem sūtījumiem tiks piemērota pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme 0% apmērā līdzšinējā 21% vietā. Piemēram, ja šobrīd pasta pakas ar svaru 11 kilogrami nosūtīšanas tarifs uz Apvienoto Karalisti ir 65,99 eiro ar PVN, tad no 2021.gada 1.janvāra šādas pakas nosūtīšanas maksa būs 54,54 eiro.

Vārpa minēja, ka breksits ietekmēs gan izejošo, gan ienākošo sūtījumu apstrādes un piegādes ilgumu, bet no Apvienotās Karalistes ienākošajiem sūtījumiem ar noteiktu vērtību papildus būs jāveic muitas formalitātes, jo uz šiem sūtījumiem attieksies arī muitas nodokļa un PVN piemērošana.

Tostarp sūtījumiem ar vērtību līdz 22 eiro netiks piemērots ne muitas nodoklis, ne PVN, taču komerciāliem sūtījumiem, piemēram, interneta veikalā iegādātām precēm, ar vērtību no 22,01 līdz 150 eiro tiks piemērots PVN, bet sūtījumiem virs 150 eiro - gan PVN, gan muitas nodoklis.

Savukārt nekomerciāliem sūtījumiem - dāvanām vai precēm, ko viena fiziska persona sūta citai fiziskai personai - ar vērtību no 22,01 līdz 45 eiro ne muitas nodoklis, ne PVN netiks piemērots, bet uz sūtījumiem no 45,01 līdz 150 eiro un vairāk tiks attiecināts gan PVN, gan muitas nodoklis.

Analogas izmaiņas gaidāmas arī eksprespasta jeb EMS (Express Mail Service) sūtījumiem uz un no Apvienotās Karalistes. Visos gadījumos, nosūtot jebkāda veida sūtījumus uz Apvienoto Karalisti un citām valstīm vai teritorijām ārpus ES, atbilstoši Pasaules pasta savienības prasībām no 2021.gada 1.janvāra sūtītājam būs jānorāda maksimāli detalizēta informācija par sūtījuma saturu, saņēmēju, vērtību, svaru, izcelsmes valsti. Neprecīza vai nepilnīga informācija var paildzināt šāda sūtījuma piegādes laiku.

Jau ziņots, ka Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES sākās šogad 31.janvārī ar pārejas periodu līdz gada beigām - 31.decembrim.

Svarīgākais