Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Kokrūpniecības federācija: Slimības lapu apmaksa no 2. dienas palīdzētu mazināt Covid-19 izplatību

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Valdībai ir visas iespējas efektīvi mazināt Covid-19 izplatību Latvijā, nodrošinot, ka valsts apmaksā darbnespējas lapu no otrās slimības dienas, pauda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš norādīja, ka valdībai būtu jāveic grozījumu likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", paredzot, ka valsts šajā krīzes periodā apmaksā darbnespējas lapas pilnā apmērā. Tas ļautu būtiski mazināt vīrusa iespējamo izplatību darba kolektīvos un saslimšanas riskus visā valstī.

"Krīzes brīžos nav laika teoretizēt, bet ir jārīkojas pragmatiski un jāvada tāda sabiedrība, kāda mēs esam. Egoisms un ticība, ka ar mani jau tas nenotiks, ir spēcīgas arī Covid-19 laikā. Tādēļ nav brīnums, ka darbinieki, nevēloties zaudēt savu darbu, nāk strādāt arī ar vieglām saaukstēšanās pazīmēm, bet darba devējs nereti ir gatavs to akceptēt, jo Latvijā, atšķirībā no kaimiņvalstīm, tieši viņam ir jāapmaksā deviņas no desmit pirmajām slimošanas dienām," norādīja Klauss.

Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors uzsvēra, ka šajos apstākļos ir absurdi teikt, ka darba devēji vēlas "izbraukt" uz valsts rēķina. Piemēram, kokrūpniecībai patlaban daudzās produktu grupās ir labvēlīga tirgus situācija un daudzi ražotāji nemaz nevar apmierināt visu šī brīža pieprasījumu. Tādejādi uzņēmējs slimā darbinieka dēļ jebkurā gadījumā samaksās vai nu ar negūtiem ieņēmumiem, vai arī, lūdzot ilgāk strādāt pārējiem darbiniekiem un apmaksājot virsstundas atbilstoši Darba likumam.

Jau ziņots, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka "varbūt ir vērts vismaz Covid-19 pandēmijas laikā kompensēt uzņēmējiem darbinieku darba nespēju jau no pirmās dienas".

Viņa uzsvēra, ka šajā Covid-19 infekcijas izplatīšanās laikā ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem ar jebkādu akūtu slimību simptomiem neapmeklēt darbavietu. "Bet ko saka uzņēmēji? Viņiem ir jāapmaksā darba nespēja no pirmās dienas. Tad ir jautājums par sociālo drošību: varbūt ir vērts lūkoties un uzņēmējiem vismaz uz Covid-19 laiku kompensēt šo darba nespēju?" vaicāja ministre.

Atbalstu iecerei pauda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), norādot, ka valsts kompensēta darbinieku slimības lapa uzņēmējiem jau no pirmās dienas būtu solis pretī darbavietu saglabāšanai un konkurētspējas uzlabošana.

Tāpat Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) vērsusies pie Labklājības ministrijas ar aicinājumu paredzēt, ka valsts apmaksā darba nespējas lapas pilnā apmērā, tādā veidā mazinot vīrusa iespējamo izplatību un saslimšanas riskus

Ieceri par slimības lapu īslaicīgu kompensēšanu uzņēmējiem rosināts izskatīt Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupā.