Latvijā mazākais Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars starp Baltijas valstīm

© AFP/SCANPIX/LETA

Pēdējās dienās pieaudzis Covid-19 pozitīvo testu skaits visās trīs Baltijas valstīs, taču to īpatvars pret kopumā veiktajiem testiem Latvijā ir zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā.

Igaunijā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta 101 cilvēkam. Līdz ar to apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits Igaunijā sasniedzis 4771. Iepriekšējā diennaktī veiktas 1517 analīzes, līdz ar to pozitīvi bijuši 6,7% visu analīžu. Igaunijā kopumā veikti 259 758 testi

Joprojām visvairāk jaunā koronavīrusa gadījumu jau ilgāku laiku tiek reģistrēti Lietuvā. Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta 735 cilvēkiem, kā arī reģistrēti septiņi jauni nāves gadījumi ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19. Inficēšanās ar jauno koronavīrusu valstī diagnosticēta kopumā 13 823 cilvēkiem, bet atveseļošanās apstiprināta 4691 cilvēkam. Aizvadītajā diennaktī veiktas 12 736 analīzes, līdz ar to pozitīvi bijuši 5,8% testu. Pavisam Lietuvā veiktas 1 010 596 analīzes.

Savukārt Latvijā pagājušajā diennaktī atklāti 284 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, tomēr ceturtdien miruši pieci sasirgušie. Šis ir lielākais vienas diennakts laikā reģistrēto inficēto un mirušo skaits. Pozitīvo testu īpatsvars bijis 4,76%.

Pozitīvo testu īpatsvara rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu. Jānorāda, ka iepriekš robeža bija 3%, taču celta saistībā ar situāciju Eiropā, kur daudzās valstīs šis rādītājs ir daudz augstāks.

Veselības ministrija

"Neatkarīgā" jau rakstīja, ka Latvijas valdība noteikusi četrus Covid-19 riska līmeņus. Pašlaik Latvija atrodas augsta riska Covid-19 izplatības līmenī, kas ir tikai viena soļa attālumā no ļoti augsta riska, un tas nozīmē visbargākos ierobežojumus, piemēram, tādus kā visu izklaides un sporta vietu, bibliotēku un muzeju slēgšanu un mācību norisi faktiski tikai attālināti. Sasniedzot augstāko - sarkano - riska līmeni, tiktu aizliegti visi publiskie un privātie pasākumi, izņemot bēres.

Latvijā

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Svarīgākais