Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"airBaltic" izpilddirektors Gauss inficējies ar Covid-19 un devies karantīnā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Pēc regulāro testu veikšanas ceturtdien, 29.oktobrī, Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss saņēmis pozitīvu Covid-19 testa rezultātu, informēja "airBaltic" pārstāvji.

Ievērojot iekšējos drošības un veselības pasākumus, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rekomendācijas, Gauss nekavējoties devies karantīnā, kā arī visas kontaktpersonas ir apzinātas un informētas.

"Visus piesardzības pasākumus uztveru ļoti nopietni, un pēdējos astoņus mēnešus tos esmu stingri ievērojis. Esmu regulāri veicis testus piesardzības nolūkos. Šobrīd jūtos labi, un man nav nekādu simptomu. Diemžēl šobrīd nav iespējams izsekot vietu, kur notikusi inficēšanās. Mums ir stingri iekšējie veselības pasākumi, lai novērstu vīrusa izplatību un nodrošinātu mūsu darbinieku drošību un labsajūtu, taču, neskatoties uz to, notikusi inficēšanās. Šobrīd darba pienākumus pildīšu attālināti," norādīja Gauss.

Kompānijā atzīmēja, ka līdzko Latvijā martā tika noteikta ārkārtējā situācija "airBaltic" ieviesa drošības pasākumus, lai aizsargātu darbinieku veselību. Kopš tā laika ieviesti vairāki papildu pasākumi, bet citi tikuši pielāgoti atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem.

Tostarp kopš 2020.gada februāra "airBaltic" telpās tiek veikta mitrā uzkopšana ar dezinfekcijas līdzekļiem. Kopējām virsmām tiek veikta regulārāka un rūpīgāka tīrīšana, lai uzlabotu gaisa kvalitāti. Darba laikā dežūrpersonāls nepārtraukti veic dezinfekciju virsmām, kurām visbiežāk cilvēks pieskaras.

Lai aizsargātu "airBaltic" apkalpi un pasažierus, lidsabiedrības darbība pielāgoti atbilstoši virknei papildu drošības pasākumu. Visi "airBaltic" stjuarti lidojumu laikā izmanto cimdus un sejas maskas, kā arī viņi ir instruēti par īstenojamiem pasākumiem gadījumā, ja rodas aizdomas par pasažiera inficēšanos.

Gadījumā, ja ārvalstu apkalpes atgriezušās no mītnes zemēm, kas atrodas "sarkanās" zonas valstī, viņi darbu var turpināt tikai pēc negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanas. Lidsabiedrība pielāgojusi darbību, lai pēc iespējas izvairītos no apkalpes nakšņošanas ārvalstīs.

Visiem darbiniekiem birojā jāievēro sociālās distancēšanās normas. Biroja galdu izvietojums ticis pielāgots, lai saglabātu divu metru distanci, vai gadījumos, kur tas nav iespējams, starp atsevišķiem galdiem uzstādītas organiskā stikla plāksnes. Darbiniekiem jānodrošina regulāra telpu vēdināšana un jāierobežo pārvietošanās birojā.

Visi darbinieki aicināti sanāksmes rīkot tiešsaistē, bet visām fizisko sanāksmju telpām noteikts maksimālais dalībnieku skaits atbilstoši sociālās distancēšanās normām. Visas sanāksmju telpas aprīkotas ar ventilatoriem, kurus sanāksmju laikā nepieciešams izmantot. "airBaltic" biroja telpas nedrīkst apmeklēt viesi ārpus uzņēmuma.

Ēdnīca, kas atrodas uzņēmuma biroja telpās, viesiem ārpus uzņēmuma bija slēgta. "airBaltic" darbiniekiem, gaidot rindā un pasūtot ēdienu, jānēsā sejas maksas.

Četru dažādu ieeju vietā tagad tiek izmantota tikai viena ieeja biroja darbiniekiem un atsevišķa ieeja apkalpei. Ierodoties birojā, darbiniekiem obligāti jādezinficē rokas. Pirms ieiešanas "airBaltic" telpās tiek veikta obligāta ķermeņa temperatūras mērīšana. Ieeja tiek liegta, ja ķermeņa temperatūra ir augstāka par normu.

Kopš maija, kad "airBaltic" birojs tika no jauna atvērts darbiniekiem, vadītāju pienākums ir pieņemt lēmumus par attālināta darba organizēšanu gadījumos, kur tāds ir iespējams. Uzņēmuma personāldaļas komanda ir sagatavojusi attālināta darba vadlīnijas un citus ieteikumus, lai uzlabotu darbinieku iesaisti, klāstīja kompānijā.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" koncerna apgrozījums Covid-19 pandēmijas ietekmē šogad pirmajā pusgadā samazinājās par 63,6% - līdz 78,713 miljoniem eiro, savukārt koncerna zaudējumi pieauga gandrīz septiņas reizes un veidoja 184,77 miljonus eiro.

2020.gada pirmajā pusgadā "airBaltic" pārvadāja 810 317 pasažierus, kas Covid-19 ietekmē bija par 64% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt veikto lidojumu skaits samazinājās par 58% - līdz 12 501 lidojumam.

"airBaltic" auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 503,281 miljons eiro, kas ir par 23,1% vairāk nekā 2018.gadā, taču kompānija cieta zaudējumus 7,729 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Latvijas valstij pieder 96,14% balsstiesību "airBaltic" kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 3,86%.