Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Vides dienestam pārmet iespējamu nelikumīgu darbību depozīta sistēmas konkursa laikā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Depozīta sistēmas konkursa kandidāts SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārmet Valsts Vides dienestam (VVD) iespējamu nelikumīgu darbību par labu pretendentam "Nulles depozīts" depozīta sistēmas konkursa laikā.

"Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis aģentūrai LETA norādīja, ka VVD konkursa komisija 21 dienu pēc depozīta sistēmas operatoru piedāvājumu iesniegšanas gala datuma, 30.septembra, nelikumīgi mēģinot koriģēt vienu no piedāvājumiem. Stūrītis skaidroja, ka VVD nosūtījusi vēstuli Latvijas Alkohola nozares asociācijas un Latvijas Tirgotāju asociācijas biedriem ar aicinājumu sniegt apliecinājumu, ka gadījumā, ja depozīta konkursā uzvarēs otrs pretendents "Nulles depozīts", asociācijas biedri kļūs par šī komersanta dalībniekiem.

Stūrīša ieskatā, par nelikumīgu uzskatāma arī VVD rīcība, prasot konkursa laikā iesniegt abu asociāciju biedru tirgū laisto depozīta iepakojuma apjomu. Vienlaikus "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka VVD prasītais liek domāt par "Nulles depozīta" piedāvājuma papildināšanu konkursa laikā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā vēstule no VVD, kas izsūtīta 21.oktobrī, teikts, ka, izvērtējot depozīta sistēmas operatora kandidāta "Nulles depozīts" 30.septembra pieteikumu, komisija konstatēja, ka "Nulles depozīta" pieteikumam pievienots Latvijas Tirgotāju asociācijas apliecinājums un tās biedru saraksts uz 23.septembri. Asociācijas apliecinājumā norādīts, ka tās biedri kļūs par attiecīgā komersanta dalībniekiem, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Kā norādīts vēstulē, ņemot vērā, ka komisijas rīcībā nav Tirgotāju asociācijas biedru apliecinājumu un komisijas rīcībā ir nonākusi informācija, ka ne visi norādītie biedri ir tādi bijuši uz 23.septembri, un ne visi biedri pauduši gatavību piedalīties "Nulles depozīta" veidotajā depozīta sistēmā, VVD lūdz Tirgotāju asociācijas un Latvijas Alkohola nozares asociācijas katram biedram iesniegt komisijai apliecinājumu par gatavību kļūt par depozīta sistēmas operatora "Nulles depozīts" dalībnieku, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Apliecinājumā lūgts iekļaut arī informāciju par tirgū laisto depozīta iepakojuma apjomu (gabalos un kilogramos), atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "Depozīta sistēmas darbības noteikumi". Apliecinājumi bija jāiesniedz līdz trešdienai, 28.otkobrim.

Atbildi VVD vēstulei par dalību "Nulles depozītā" konkursa uzvaras gadījumā sniedzis bezalkoholisko dzērienu ražotājs "Coca-Cola HBC Latvia". Aģentūras LETA rīcībā esošā "Coca-Cola HBC Latvia" vēstulē pausts, ka ražotājs nav Tirgotāju asociācijas biedrs un nav sniedzis nekādus apliecinājumus ne Tirgotāju asociācijai, ne Alkohola Nozares asociācijai par gatavību kļūt par "Nulles depozīts" dalībnieku, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Kā teikts vēstulē, ja kāda no minētajām asociācijām ir sniegusi VVD jebkādus datus par "Coca-Cola HBC Latvia" tirgū laistā iepakojuma apjomiem, šādi dati ir uzskatāmi par maldinošiem un nekādā gadījumā nav ņemami vērā, aprēķinot "Nulles Depozīts" pārstāvēto depozīta iepakotāju tirgū laistā iepakojuma apjomu.

Ražotājs vēstulē norāda, ka "Coca-Cola HBC Latvia" ir dalībnieks "Depozīta iepakojuma operatorā" un ir sniedzis apliecinājumu par sava tirgū laistā iepakojuma apjomu tikai "Depozīta iepakojuma operatoram". Ražotāja apliecinājums ir iesniegts VVD kā daļa no "Depozīta iepakojuma operatora" pieteikuma un "Coca-Cola HBC Latvia" tirgū laistā iepakojuma apjomi ir ņemami vērā, izvērtējot "Depozīta iepakojuma operatora" pieteikumu.

Vienlaikus "Coca-Cola HBC Latvia" vēstulē vērš VVD uzmanību uz apstākli, ka depozīta sistēmas operatora pretendentiem visi dokumenti saistībā ar tiesību uz depozīta sistēmas operatora darbības iegūšanu, atbilstoši Iepakojuma likumam, bija jāiesniedz līdz 30.septembrim.

"Nav pieļaujama situācija, kad VVD pēc šī termiņa notecēšanas viena pretendenta ("Nulles Depozīts") labā aicina depozīta iepakotājus iesniegt apliecinājumus par tirgū laistā iepakojuma apjomu. Jebkādi depozīta iepakotāju apliecinājumi, kas saņemti pēc dokumentu iesniegšanas termiņa, nevar tikt ņemti vērā attiecīgā pretendenta pieteikuma vērtēšanā," teikts vēstulē.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022.gada 1.februārī.

VVD noteiktajā termiņā depozīta sistēmas operatora darbībai pieteicās divi pretendenti - "Depozīta iepakojuma operators" un "Nulles depozīts". Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisināsies divās kārtās. Komisija vērtēšanas pirmajā kārtā izvērtēs pretendentu atbilstību normatīvu un minimālajām prasībām.

Ja abi pretendenti atbildīs minimālām prasībām un tiks izvirzīti vērtēšanas otrajai kārtai, saņemtie pieteikumi tiks vērtēti atbilstoši Ministru kabineta noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem un saskaņā ar VVD izstrādāto depozīta sistēmas operatora kandidātu iesniegto dokumentu izvērtēšanas kārtību.

VVD slēgs līgumu ar pretendentu, kurš komisijas vērtējumā būs ieguvis lielāko punktu skaitu. Līgumu plānots noslēgt līdz šā gada beigām. Līgums ar operatoru par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu tiks slēgts uz septiņiem gadiem, proti, līdz 2029.gada 31.janvārim.

Kompāniju "Depozīta iepakojuma operators", kuras pamatkapitāls ir 90 000 eiro, šogad jūnijā izveidoja "Alus un dzērienu iepakojuma savienība". Alus un dzērienu iepakojuma savienības īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (25%), "Coca-Cola HBC Latvia" (25%), "Cēsu alus" (16,7%), "Cido grupa" (16,7%) un "PET Baltija" (16,7%), liecina informācija "Firmas.lv".

Savukārt "Nulles depozīts" komercreģistrā iegrāmatota 2020.gada 17.septembrī, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatkapitāls ir 9600 eiro, bet tās īpašnieki ir "Zaļā josta" (36,46%), Latvijas Tirgotāju asociācija (36,46%), AS "BAO" (20,83%), SIA "Zlaukts" (1,04%), SIA "Markol" (1,04%), SIA "Wingo Deposit" (1,04%), SIA "MobillyTX" (1,04%), AS "Latvijas balzams" (1,04%) un SIA "Amrita Water Europe" (1,04%).