Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Saskaņa" lūdz Kariņam valstī izsludināt ārkārtējo situāciju

© Romāns Kokšarovs/F64

Ņemot vērā Covid-19 straujo izplatību, partija "Saskaņa" aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) valstī izsludināt ārkārtējo situāciju.

Atklātā vēstulē premjeram "Saskaņa" raksta, ka situācija ar Covid-19 izplatību Latvijā kļūst arvien nopietnāka - pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, fiksēts 57,4% jaunatklāto gadījumu pieaugums, ko Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs vērtēja kā ļoti strauju pieaugumu.

26.oktobrī slimnīcās ievietoti kopumā 25 Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Līdz ar to kopumā stacionāros patlaban ārstējas 171 Covid-19 pacients, no kura 162 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet deviņi - ar smagu slimības gaitu, pauda partijā.

Politiskais spēks atgādināja, ka pagājušajā nedēļā tika sasniegts vēl viens "psiholoģiski nozīmīgs slieksnis" - Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedza 100 un bija 103,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Tāpat nedēļas laikā jaunatklāto gadījumu skaits pārsniedza 1000 un bija 1228, kamēr nedēļu iepriekš tie bija 780 jauni gadījumi.

"Saskaņā" uzsvēra, ka Kariņš, vērtējot Latvijā esošo stāvokli, apgalvojis, ka patlaban redzam, ka vīruss joprojām turpina plašu izplatību Latvijā, kas prasa tūlītēju rīcību tagad, lai, mācoties no citu valstu pieredzes, nebūtu par vēlu un vīruss negūtu uzvaru.

Eiropas Savienības dalībvalstu prakse parāda, ka, sargājot sabiedrības veselību tiek īstenoti visstingākie ierobežojošie drošības pasākumi, pausts vēstulē, piebilstot, ka Latvijā patlaban izskatās, ka valdība ne tikai nespēj pildīt pašas noteikto un nodrošināt valsts iedzīvotājus, sākot ar trūcīgajām un maznodrošinātajām personām, ar elementārajiem aizsardzības līdzekļiem - deguna un mutes aizsegu, bet arī nav nopietnas ilgtspējīgas stratēģijas Covid-19 izplatīšanas ierobežošanas jomā.

Ņemot vērā stāvokļa nopietnību, "Saskaņa" uzskata, ka Kariņa vadītai valdībai nekavējoties jāizmanto normatīvajos tiesību aktos piešķirtās tiesības un jāizsludina ārkārtas stāvoklis valstī.