Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Medijs: Latvijā par miljoniem iepirkto Ķīnas respiratoru ražotāju izbrāķē testos ASV

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

ASV Slimību kontroles un profilakses centra laboratorija, kas kopš Covid-19 pandēmijas sākuma veic respiratoru testēšanu, publicējusi negatīvu testēšanas pārskatu par Ķīnas ražotāja "Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ražotajiem KN95 respiratoriem, konstatējot, ka neviens no paraugiem ne tuvu nenodrošina vajadzīgo filtrācijas līmeni, vēsta "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Gandrīz miljonu šī ražotāja respiratoru, kas vizuāli ir tādi paši kā ASV testētie, Latvija maijā par nepilniem trim miljoniem eiro iepirka mediķu un citu vajadzību nodrošināšanai. Latvijas iepirktie respiratori aizvien, pusgadu pēc to piegādes, nav pārbaudīti akreditētā laboratorijā Eiropā. Latvijas iestādes un amatpersonas kopš šīs nedēļas sākuma nav atbildējušas nedz par riskiem, ja šie respiratori arvien ir lietošanā, nedz par testēšanas kavēšanos.

ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) Nacionālā individuālo aizsarglīdzekļu tehnoloģiju laboratorija (NPPTL) Covid-19 pandēmijas laikā veikto respiratoru testēšanas pārskatu sarakstā nesen iekļauts 30. septembrī veiktas testēšanas pārskats par ražotāja “Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd.” KN95 respiratoriem.

Lai gan Ķīnas KN95 standarts paredz līdzīgus parametrus kā FFP2 respiratoriem, tostarp 95% filtrācijas efektivitāti, šajā gadījumā testēšanas rezultāti tālu atpaliek - pārbaudīto respiratoru filtrēšanas efektivitāte svārstījusies no 25,20% līdz 56,20%, 95% pat nepietuvojoties. Līdzīgi zema filtrācijas efektivitāte uzrādīta vien dažos desmitos no vairākiem simtiem ASV laboratorijā pārbaudīto respiratoru veidu.

“Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd.” ir tas pats ražotājs, kas, saskaņā ar dokumentiem, ražojis respiratorus, ko Latvijai maija sākumā piegādāja SIA "TITLED". Sākotnēji Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atteicās piekrist to pieņemšanai, atsaucoties uz nepilnībām dokumentos.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) brīdināja par mediķiem nepieciešamo respiratoru deficītu, 12. maijā par šīs kravas pieņemšanu lēma valdība.

Ministru kabinets nolēma “noteikt, ka komersantu piegādātie individuālie aizsardzības līdzekļi tiek pieņemti pēc vienkāršotas preču kvalitātes pārbaudes un tiek nodrošināta to izdale institūcijām atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) iesniegtajam institūciju prioritāro vajadzību sarakstam, vienlaicīgi nosūtot šo individuālo aizsardzības līdzekļu paraugus kvalitātes testu veikšanai akreditētā laboratorijā.” Balstoties uz šo lēmumu, 13.maijā ar PTAC akceptu tika pieņemti 999 540 respiratori, kas aprakstīts šeit. Latvija par šiem respiratoriem samaksāja 2 898 666 eiro.

Kā norāda žurnālisti, ASV laboratorijā veiktajā testa pārskatā ietvertās fotogrāfijas un “Delfi TV ar Jāni Domburu” rīcībā esošās Latvijā piegādāto respiratoru iepakojumu paraugu fotogrāfijas vizuāli neatšķiras - ražotāja preču zīme ir vienādas, arī iepakojumā iekļauto “atbilstības sertifikātu” noformējums ir identisks un tajos norādītā adrese Ķīnā ir viena un tā pati. Tikai par nepilnu nedēļu atšķiras deklarētais ražošanas datums. Tas rada bažas, ka Latvijā lielā apjomā iepirkti nekvalitatīvi respiratori, kuri izdalīti ārstniecības, sociālās aprūpes un citām iestādēm, un, iespējams, arvien ir lietošanā.

Saskaņā ar Valsts kontroles šovasar publiskoto revīzijas ziņojumu, VAMOIC gandrīz visus SIA “TITLED” piegādātos respiratorus, kopskaitā 993 460, izdalījis dažādām iestādēm un institūcijām laikā no 14. līdz 28. maijam.

Saskaņā ar Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) sniegtajiem datiem aptuveni trīs ceturtdaļas šīs kravas saņēmis Nacionālais veselības dienests (NVD), kas, attiecīgi, tālāk tos izplatījis mediķiem. Nākamie lielākie saņēmēji bijuši Labklājības un Ekonomikas ministrijas, kuras katra saņēmusi 38,4 tūkstošus respiratoru. Tām seko Nodrošinājuma valsts aģentūra ar 21,6 tūkstošiem, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecība ar 18 tūkstošiem, “Sarkanais krusts”, vairākas citas ministrijas un daudzas pašvaldības kas saņēmušas no 1200 līdz vairākiem tūkstošiem respiratoru katra. Nav zināms, vai un cik daudz šo respiratoru arvien vēl ir mediķu vai citu arodu pārstāvju rīcībā.

Lai gan valdība maijā lēma, ka aizsarglīdzekļus jāpārbauda akreditētās laboratorijās, vēl arvien, turpat pusgadu pēc “Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd.” respiratoru piegādes, testēšanas rezultāti nav publiskoti.

Saskaņā ar aizsardzības resora iepriekš pausto, 14. maijā respiratori nosūtīti testēšanai uz laboratoriju Polijā “Central Institute for Labour Protection - National Research Institute”. Valsts kontroles augustā publiskotajā revīzijas starpziņojumā aprakstīts Aizsardzības ministrijas (AM) Valsts centralizēto rezervju iepirkumu darba grupas sēdēs apspriestais par Ķīnas izcelsmes respiratoru testēšanu akreditētās laboratorijās, tostarp laboratorijā Polijā, un protokolā 26. maijā fiksēts, ka laboratoriju testu rezultāti par respiratoriem tiek gaidīti augustā.

22. septembrī AM uz portāla "Delfi" jautājumu par masku un respiratoru testēšanas procesu atbildēja, ka SIA "TITLED" piegādāto respiratoru “testa rezultāti būs 03.11.”. Uz papildjautājumu par iemesliem šādam testēšanas termiņam 8. oktobrī AM atbildēja: “Līgums par laboratorijas pakalpojumu sniegšanu tika noslēgts 2020. gada 11. jūnijā (Nr. COVID/Pa/2020-4), kurā ir noteikts, ka pakalpojums tiks sniegts 90 darba dienu laikā pēc rēķina apmaksas. Līguma Nr. COVID/Pa/2020-4 ietvaros izrakstītā priekšapmaksas rēķina apmaksa veikta 2020. gada 3. jūlijā.” Jāsecina, ka starp paraugu nosūtīšanas datumu un līguma noslēgšanas datumu ir pagājis gandrīz mēnesis, samaksa veikta vēl trīs nedēļas vēlāk, savukārt 90 dienu termiņš kopš 3. jūlija ir 3. oktobris, nevis 3. novembris.

Jāatzīmē arī, ka ražotājs “Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd.” līdz pat šim nav atrodams starp gandrīz 1000 uzņēmumiem Ķīnas Medicīnas produktu importa un eksporta kameras publiskotajā ražotāju “baltajā sarakstā”, ko kopš pavasara publicē saskaņā ar Ķīnas Tirdzniecības ministrijas 26. aprīļa lēmumu.

Avots: Jāņa Dombura, Madaras Fridrihsones un Aigara Lazdiņa 28.10.2020. materiāls "Latvijā par miljoniem iepirkto Ķīnas respiratoru ražotāju izbrāķē testos ASV: 95% vietā filtrē 25%-56% " portālam "Delfi TV ar Jāni Domburu".