Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pabriks: Pietiekamām rezervēm ar steigu jāiegādājas nesterilie cimdi

© F64

Lai gan lielākā daļa individuālās aizsardzības līdzekļu rezerves ir virs diviem mēnešiem, tad atsevišķās pozīcijās to nav tik daudz, jo, piemēram, ar steigu vajadzētu rīkot iepirkumu nesterilajiem cimdiem, kuru patēriņš nedēļas lakā ir diezgan liels, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš stāstīja, ka tieši nesterilo cimdu izmantošanas apjoms ir liels, jo nedēļas laikā iztērē virs viena miljona cimdu, tāpēc to iegāde ir jāveic pēc iespējas ātrāk.

"Šajā jautājumā vienīgā problēma ir piegādes laiks, jo Latvijā nav izsludināta ārkārtējā situācija un par cimdiem iepirkums tiek organizēts pēc visām standarta procedūrām, kā arī ievērojot visas rekomendācijas, uz kurām bija norādījusi Valsts kontrole. Tāpēc tas ir laikietilpīgs process, kas var aizņemt vismaz trīs mēnešus," stāstīja ministrs.

Viņš tikai piebilda, ka šajā jautājumā ir jāņem vērā fakts, ka atšķirībā no maskām, nesterilos cimdus Latvijā neražo, tāpēc pārdevējs jāmeklē ārpus Latvijas robežām.

Uz jautājumu, cik naudas no valsts budžeta prasītu šāds iepirkums, ministrs atbildēja, ka pēdējais iepirkums par cimdiem un maskām prasīja nedaudz virs 10 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram (VAMOIC) pavasarī sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem pārņēma ar krīzi saistīto individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu rezervju pārvaldīšanu, tai skaitā, veica iepirkumus centralizēti atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) uzturētajā prioritāro institūciju un vajadzību sarakstā noteiktajam preču apjomam.

Saskaņā ar valdības pieņemtajiem noteikumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām 9.jūnijā individuālo aizsarglīdzekļu un medicīnisko ierīču rezervju iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām turpina veikt VAMOIC.