Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Dumpis: Covid-19 rada nopietnus orgānu bojājumus arī tiem, kam ir viegli simptomi

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Covid-19 vīruss vēl joprojām tiek uzskatīts par pavisam jaunu slimību, pašlaik aktīvi norisinās jaunu pētījumu izstrāde, lai apkopotu informāciju par šo infekciju. Tomēr arvien biežāk kļūst zināms, ka šī slimība var izraisīt nopietnus orgānu bojājumus, Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” vakar skaidroja infektologs Uga Dumpis.

Ar nopietniem orgānu bojājumi var saskarties arī tie slimnieki, kuriem vīruss ir noritējis vieglā formā. Uga Dumpis atzīst, ka ar ierastajām sezonālajām saslimšanām, gripai un saaukstēšanās vīrusiem, ir skaidri zināms, kādas problēmas viņi rada un kas ir sagaidāms slimības laikā. Tomēr inficējoties ar Covid-19 viss ir daudz sarežģītāk.

“Parastie iesnu vīrusi vai pat gripa, mēs skaidri zinām, kādas problēmas tie izraisa un ko sagaidīt. Diemžēl ar Covid-19 ir daudz sarežģītāk, un, jo vairāk mēs šo vīrusu redzam un pazīstam, jo vairāk cilvēku slimo, jo vairāk apkopojas informācija. Tagad mēs zinām, ka faktiski jebkura orgānu sistēma var tikt bojāta,” atzīst Uga Dumpis.

Infektologs uzsver, ka, inficējoties ar koronavīrusu, var būt ne tikai pneimonija, kas var radīt plaušu bojājumus, būtisks aspekts ir arī sirds muskuļa iekaisums, kas dažādos pētījumos pierādās aptuveni 70%, kas nav tik lielā apjomā nav raksturīgs citiem infekciju vīrusiem.

Infektologs atzīst, ka šādi sirds bojājumi lielākajai daļai pacientu pāriet, taču ir gadījumi, kad arī profesionāli sportisti pēc vieglas pārslimošanas cenšas atgūt savu iepriekšējo formu, viņus tas ir smagi ietekmējis un novedis pie liktiem rezultātiem.

Viņš norāda, ka Covid-19 var radīt arī citus sistēmas un orgānu bojājumus. “Tāpat ir nervu sistēmas bojājumi, nieru bojājumi. Tā nav slimība ar ļoti augstu mirstību. Mums nevajag fokusēties tikai uz šo mirstību, kas ir tiešām pakārtota pacienta vecumam vai riska faktoriem. Savukārt šie orgānu bojājumi var būt arī pie vieglām slimības formām.”

Dumpis uzsver, ka daudziem saslimstot ar koronavīrusu, pazūd ožas un garšas sajūtas, kas var nepāriet tik ātri un būt ilgstošs simptoms. Savukārt daļai var būt garais Covid-19, kad ir jūtams nogurums, sāpošas locītavas un atgriešanās darbā var būt apgrūtinoša, jo darba kvalitāti ir grūti noturēt.

Kā jau iepriekš tika vēstīts, tad pagājušajā nedēļā strauji pieauga konstatēto Covid-19 gadījumu skaits. Līdz šim Latvijā saslimšana ar Covid-19 ir konstatēta 4757 cilvēkiem, bet līdz vakardienai kopumā bija izārstējušās 1357 personas. Vakar tika konstatēti 79 jauni saslimšanas un četri nāves gadījumi.