Aicina atcerēties sirmgalvjus

Kad cilvēks nāk pēc palīdzības, viņš nereti jūtas kā palīdzības lūdzējs un ne vienmēr ir gatavs atklāt savas problēmas, bet, uzaicinot cilvēku uz kopīgu kafijas tasi, sarunas par būtisko raisās daudz vieglāk, sarunā ar Neatkarīgo saka Latvijas Sarkanā Krusta vadītājs Valdis Nagobads.

Arī šogad kafijas ražotājs Merrild un Sarkanais Krusts organizē labdarības akciju Mēs jūs atceramies, kuras iecere ir sniegt vecajiem un vientuļajiem cilvēkiem sirds siltumu un uzmanību.

"Viena lieta ir savākt materiālo palīdzību, lai palīdzētu trūcīgiem cilvēkiem, bet otra – veicināt sabiedrībā savstarpējo sapratni un iejūtību," saka V. Nagobads. Mūsdienās diemžēl daudzi, arī gados veci cilvēki, jūtas nevienam nevajadzīgi – viņu ilgais mūžs, pieredze nevienu neinteresē. "Tāpēc ar šādu akciju mēs vēlamies uzsvērt ne tik daudz šo materiālo dzīves pusi, bet garīgo," uzsver V. Nagobads. Sarkanā Krusta darbinieki un brīvprātīgie šoruden atkal dosies apciemot vecos ļaudis, savukārt Merrild no katras Latvijā nopirktās Merrild kafijas pakas divas tasītes kafijas ziedos veciem un vientuļiem cilvēkiem.

Pērn akcijas laikā Sarkanā Krusta darbinieki visā Latvijā apciemoja 10 761 sirmgalvi 142 Latvijas pagastos, novados un pilsētās, veco ļaužu sociālās aprūpes centros, bet 1094 vecie ļaudis kafiju saņēma tiem sarīkotajos Adventes un Ziemassvētku pasākumos. Pagājušajā gadā akcijā iesaistījās vairāki mākslinieki, šogad – dzejnieki, kuri radījuši dzeju, esejas vai stāstus par vecumu.

V. Nagobads stāsta, ka Sarkanā Krusta ideja ir izveidot visās tā 28 reģionu komitejās pulcēšanās vietas cilvēkiem jeb tā sauktos stropiņus, kur tikties, padzert tēju, kafiju un aprunāties. "Arvien vairāk cilvēku Latvijā dzīvo vientuļi, un, pieaugot veco cilvēku īpatsvaram sabiedrībā, dažādas ar vecumu saistītas problēmas varētu aktualizēties," piekrīt V. Nagobads. Sabiedrībai arvien vairāk vajadzētu iesaistīt norisēs vecos cilvēkus, izmantojot viņu zināšanas, pieredzi, tajā pašā laikā zināms, ka vectētiņš vai vecmāmiņa daudzām ģimenēm ir liels atspaids, kas palīdz pieskatīt mazbērnus.

Svarīgākais