Atzīmēs Vispasaules zaļo darbu dienu

Svētdien, kad kalendārā būs lasāms skaitļu 10.10.10. savirknējums, visā pasaulē notiks starptautiska mēroga akcija, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību CO2 izmešu radītajam kaitējumam un klimata pārmaiņām.

Šajā dienā Eiropā, Āfrikā, Amerikā un Austrālijā dažādas organizācijas, uzņēmumi un domubiedru grupas darīs dažādus zaļos darbus, izaicinot gan sevi, gan pārējos pēc iespējas zaļāk dzīvot arī ikdienā. Rīkotāji norāda, ka akciju rīko desmit nedēļu pirms ANO Meksikas konferences, kurā valstu līderi vēlreiz mēģinās vienoties par turpmāko stratēģiju klimata pārmaiņu samazināšanai.

Pamatots satraukums

Zemes virsmas temperatūra kopš 20. gadsimta sākuma ir strauji augusi – pasaulē vidēji par 0,6 grādiem, Eiropā – vidēji par 0,95 grādiem pēc Celsija. Šīs sasilšanas ietekme ir jūtama jau tagad, un vairāki zinātnieki prognozē, ka šī tendence kļūs vēl izteiktāka.

CO2 un citas siltumnīcas efekta gāzes rodas dabā, tās aiztur atmosfēras siltumu. Ja to nebūtu, zemes virsmas vidējā temperatūra būtu apmēram par 30 grādiem zemāka. Tādām it kā ikdienišķām darbībām kā, piemēram, mājokļa apkurināšana, braukšana ar automašīnu vai TV skatīšanās ir vajadzīga enerģija. Visbiežāk to iegūst, sadedzinot akmeņogles, naftas produktus un citu veidu fosilo degvielu, un tas rada CO2 izmešu palielināšanos atmosfērā.

Līdz šim veiktie pētījumi iezīmē divus notikumu attīstības scenārijus. Pirmkārt, ūdens līmenis okeānos un jūrās turpinās celties. Tas būtiski ietekmēs piekrastē, upju deltu apgabalos un piekrastes zemienēs dzīvojošos cilvēkus. Tā kā liela daļa Latvijas teritorijas atrodas pie Baltijas jūras, šīs pārmaiņas skars arī vietējos iedzīvotājus. Otrkārt, tradicionālās augu un dzīvnieku sugas temperatūras maiņas ietekmē izzudīs vai arī migrēs uz citu teritoriju. Tas savukārt ietekmēs gan lauksaimniecību, gan dārzkopību.

Sasniegt mērķi

Biedrība homo ecos: uzskata, ka Latvijai ir visas iespējas kļūt par zaļāko valsti pasaulē, ja vien ikviens iesaistīsies. "Lai arī Latvija ir zaļa, mēs varam padarīt to vēl zaļāku un, darot to, arī ietaupīt un uzlabot savas dzīves kvalitāti. Tieši transporta līdzekļi ir tie, kas Latvijā rada vislielāko CO2 izmešu daudzumu. Tāpēc, kad vien tas ir iespējams, brauciet ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu. Tas ir lētāk, nekā braukt ar auto. Ja tomēr izvēlaties auto, paņemiet līdzi kaimiņu. Jo vairāk cilvēku mašīnā, jo mazāk CO2 izmešu atmosfērā. Ja par benzīnu vai dīzeļdegvielu maksāsiet visi kopā, tas būs arī lētāk," stāsta biedrības homo ecos: izpilddirektore Sanita Rībena.

Aicina piedalīties

10. oktobrī vairāk nekā 20 uzņēmumu, sabiedriskās organizācijas un domubiedru grupu visā Latvijā stādīs mežu, dosies velobraucienos, rīkos radošās darbnīcas, piešķirs otro elpu drēbēm, piedalīsies talkās, kā arī rīkos vēl daudz citu aktivitāšu. Ikviens svētdien var doties ar ģimeni vai draugiem uz Gandra rīkoto dabas skolu Mangaļsalā. Ja dienas laikā paredzēts Dominas apmeklējums, tur būs iespēja ar parakstu paust atbalstu PET pudeļu depozīta ieviešanai Latvijā. Tie, kuri nespēj atteikties no auto vadīšanas, aicināti doties uz kādu no Statoil benzīna uzpildes stacijām un uzzināt, vai prot braukt videi draudzīgi. Tirdzniecības centros Alfa un Spice Rimi apmaiņā pret 100 gramiem plastmasas maisiņu varēs saņemt jaunu auduma maisiņu. Kāpēc ir tik svarīgi ikdienā lietot auduma maisiņu, varēs uzzināt, ja piedalīsieties talkā, kas notiks Grāpju pussalā Ķengaragā.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais