Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kaimiņu rosina apsūdzēt par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu

© Kaspars Krafts/F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu pēc Krimināllikuma panta par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu.

Neminot personas vārdu, KNAB apstiprināja, ka kriminālvajāšanu rosināta par Krimināllikuma 217.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu mantkārīgā nolūkā, kas radījis būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

KNAB vērš uzmanību, ka turpmākais procesa virzītājs ir Ģenerālprokuratūra, tāpēc KNAB plašāku informāciju par konkrēto krimināllietu nav tiesīgs izpaust.

Tagad prokuratūrai tuvākajā laikā būs jāizlemj, vai uzrādīt apsūdzību. Gadījumā, ja prokuratūra saskatīs pamatu Kaimiņa saukšanai pie kriminālatbildības, tad saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Saeimai būs jālemj, vai piekrist deputāta kriminālvajāšanai. Izdošanas gadījumā Kaimiņš nezaudētu tiesības piedalīties Saeimas darbā.

Likums gan dod iespējas prokuratūrai vienoties ar apsūdzēto par sodu, pieņemt lēmumu par krimināllietas izbeigšanu, vai arī lietu nosūtīt atpakaļ tiesībsargājošajai iestādei ar norādījumiem par nepieciešamību veikt papildu izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka šogad janvāra beigās KNAB jau bija pieņemts lēmums piemērot Kaimiņam aizdomās turētā statusu pēc Krimināllikuma panta par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu. Tas tika darīts, jo izmeklēšanas laikā iegūti papildu pierādījumi un mainījušies noziedzīga nodarījuma faktiskie apstākļi.

Vienlaikus birojs pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ daļā pret Kaimiņu par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

3.februārī KNAB izmeklētāja pieņēma lēmumu par krimināllietas nodošanu prokuroram kriminālvajāšanas sākšanai par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Tomēr prokurors pieņēma lēmumu par KNAB lēmuma atcelšanu un krimināllietas atdošanu KNAB izmeklēšanas turpināšanai. KNAB šo prokurora lēmumu bija pārsūdzējis augstākstāvošam prokuroram, taču sūdzība tika noraidīta.

KNAB sākotnēji kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu 2018.gada jūnijā aizturēja Saeimas deputātu Kaimiņu, "KPV LV" valdes locekli Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Vēlāk trijotne tika atbrīvota.

Vēlāk lieta tika sadalīta, jo KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu pret Zakatistovu un Tamužu. Patlaban Zakatistova un Tamuža lieta atrodas pirmās instances tiesā.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Urbāns tiesai nodevis krimināllietu abu minēto personu apsūdzībā par 26 620 izkrāpšanu un mēģinājumu izkrāpt 2420 eiro no atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eco Baltia grupa".

Saskaņā ar apsūdzību 2016.gadā Zakatistovs vienojās ar vides apsaimniekošanas uzņēmuma AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētāju Tamužu par finanšu līdzekļu izkrāpšanu no "Eco Baltia" meitassabiedrības SIA "Eco Baltia grupa" nolūkā finansēt Zakatistovu kā partijas politiķi.

Tamužs informēja "Eco Baltia grupas" vadību par nepieciešamību viņam saņemt Zakatistova sniegtās konsultācijas, jau iepriekš zinot, ka faktiski konsultācijas netiks sniegtas, uzskata prokuratūra.