Latvijas DUS sāksies arktiskā ziema

Vairums degvielas mazumtirgotāju raduši iespēju vismaz dīzeļdegvielas tirdzniecību arī pēc 1. oktobra īstenot pēc ierastajām shēmām, nepiejaucot tai klāt biodegvielu.

No 1. oktobra visai mazumtirdzniecībā pārdodamajai fosilajai degvielai jābūt bagātinātai ar biodegvielu piecu procentu apjomā – benzīnam attiecīgi ar spirtu, bet dīzelim – ar rapšu eļļu. Taču šī prasība netiek attiecināta uz arktiskos un bargos ziemas apstākļos izmantojamu dīzeļdegvielu. Lielākajā daļā Latvijas benzīna uzpildes staciju (DUS) ar 1. oktobri stāsies spēkā izdomāti arktiskie apstākļi, kaut gan sinoptiķi prognozē, nevis 20 un 30 grādus mīnusā, bet 6 līdz 7 plusā. Tirgos degvielu, kas paredzēta bargai ziemai. Jāatgādina, ka tieši ziemas iestāšanās tirgotājiem ik gadu ir arguments, ar ko pamatot dīzeļdegvielas tradicionālo sadārdzināšanos.

Valstī lielākā biodīzeļdegvielas ražotāja SIA Bio-Venta direktors Ģirts Fišers apliecina, ka neviens Latvijas tirgotājs nav izteicis vēlmi pirkt biodegvielu. Gandrīz visa produkcija tādēļ tiek eksportēta. Vienīgā degvielas uzpildes stacija, kurā nopērkama Bio-Ventā no rapša dzītā degviela – turklāt tīrā veidā, ir Sumata Ventspilī. Agrāk klienti ar piesardzību izturējušies pret šo produktu, bet pēdējā laikā tirdzniecība trīskāršojusies. Pateicoties valsts subsīdijām, tās cena ir par septiņiem santīmiem zemāka nekā fosilajai degvielai. Tomēr salīdzināt ar fosilās dīzeļdegvielas tirdzniecības apjomiem biodīzeļa noietu vienalga nevarot. Kā skaidro Sumatas valdes loceklis Māris Feldmanis, autovadītāji, kuru mašīnām vēl spēkā garantija, bet izgatavotājs nav īpaši deklarējis, ka dzinējs piemērots biodegvielas lietošanai, baidās lietot šo degvielu. Vecāku auto īpašnieki gan braucot bez bēdu.

Pildot valdības prasības, visās Sumatas degvielas uzpildes stacijās no 1. oktobra tiks pārdots 95. markas benzīns ar 5% spirta piejaukumu. Šī degviela jau sajauktā veidā tiek iepirkta Lietuvā, Mažeiķos. Uz vietas nekādi eksperimenti netiek veikti. Savukārt dīzeļdegvielu ar 5% zaļo piejaukumu – tāpat kā citi uzņēmumi (piemēram, Statoil) – Sumata plāno tirgot tikai pēc ziemas. Zaļi domājošie ļaudis, tāpat kā līdz šim, var lietot 100% biodegvielu, kas nopērkama vienīgi Ventspils DUS.

Pastāv viedoklis, ka biodīzeļdegviela nav izmantojama aukstā laikā, taču tas ir maldīgs. Ventspils Sumatā no 1. oktobra tiks pārdots ziemas biodīzelis, kura zemākā filtrācijas temperatūra ir mīnus 15 grādi. Taču nepieciešamības gadījumā Bio-Venta solās piegādāt arī līdz mīnus 30 grādiem lietojamu biodīzeli. Uzņēmuma valdes loceklis Pēteris Vočtavs pieļauj, ka pēc laika tīra biodegviela būs nopērkama arī Pūrē. Taču pagaidām tās ieviešanu arī citās stacijās kavē uzglabāšanas tvertņu trūkums.

Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem par 5% piejaukumu, tirgotāji vismaz pagaidām centīsies saglabāt esošo cenu. Taču, kā Neatkarīgajai atzīst Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents Ojārs Karčevskis, agri vai vēlu patērētājiem nāksies maksāt par zaļajiem uzlabojumiem: "Visas alternatīvās enerģijas maksā dārgāk, un arī biodegvielas cena ir nesamērīgi augsta.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.