Aicina Latviju pilnībā atcelt nāvessodu

Atzīmējot Pasaules dienu pret nāvessodu, Eiropas Parlaments (EP) šodien pieņemtajā rezolūcijā aicina Latviju izdarīt grozījumus tiesību aktos, kuros nav noteikta pilnīga nāvessoda atcelšana visos apstākļos.

Kā aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe, Pasaules diena pret nāvessodu jau astoto gadu notiek 10.oktobrī, un, paužot protestu pret augstāko soda veidu jebkuros apstākļos un aicinot visā pasaulē noteikt nāvessoda moratoriju, EP pieņēmis rezolūciju, kurā arī Latvija aicināta pilnveidot likumdošanu.

Ķelpe piezīmē, ka EP izdarīt grozījumus savos tiesību aktos aicina ne tikai Latviju, bet arī Kazahstānu, jo abās valstīs pilnīga nāvessoda atcelšana visos apstākļos tomēr neeksistē.

EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks uzsvēris, ka nāvi nevienā gadījumā nav iespējams uzskatīt par tiesas īstenošanas veidu.

43 pasaules valstis joprojām saglabā nāvessodu, un visvairāk nāvessodu 2009.gadā tika izpildīti Ķīnā, Irānā un Irākā. Ķīnā vien tika izpildīti aptuveni 5000 nāvessodu jeb 88% no pasaulē izpildītajiem, Irānā nāvessods tika izpildīts vismaz 402 cilvēkiem, Irākā - vismaz 77 un Saūda Arābijā - vismaz 69, norādīts rezolūcijā. Rezolūcija arī piemin tādas valstis kā Ēģipte, Irāna, Malaizija, Sudāna, Taizeme, Vjetnama, Japāna un ASV.

EP "stingri aicina ES un tās dalībvalstis īstenot ANO rezolūciju par vispārēju moratoriju nāvessoda izpildei ar mērķi pilnībā atcelt nāvessodu visās valstīs, kurās tas joprojām tiek piemērots", teikts rezolūcijā, skaidro Ķelpe.

Baltkrievija ir vienīgā valsts Eiropā, kas joprojām īsteno nāvessodus.

ES ir galvenais atbalsta sniedzējs pilsoniskās sabiedrības organizācijām, kas cīnās pret nāvessodu. Augstākā soda izskaušana ir viena no Eiropas Demokrātijas un cilvēktiesību instrumenta (EIDHR) prioritātēm. Kopš 1994.gada ar EIDHR līdzekļiem, kopumā 15 miljoniem eiro (10,5 miljoniem latu), pasaulē ir atbalstīti 30 projekti.

Parlaments rezolūciju pieņēma ar 574 balsīm "par", 25 "pret", un 39 atturoties.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais