Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Inficēšanās avots zināms tikai 62% aizvadītajā nedēļā atklāto Covid-19 gadījumu

© F64, Oksana Džadana

Patlaban no visiem aizvadītajā nedēļā atklātajiem Covid-19 gadījumiem inficēšanās avotu izdevies noskaidrot 62% saslimušo, pirmdien žurnālistiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Iepriekš SPKC vēstīja, ka Covid-19 izplatību var uzskatīt par nekontrolētu, ja inficēšanās avotu nevar noskaidrot vairāk nekā 20% gadījumu. Tomēr centrā arī iepriekš skaidrots, ka atsevišķos gadījumos epidemioloģiskā izmeklēšana, kā rezultātā atklājas inficēšanās avots, var prasīt vairāk laika.

Aizvadītajā nedēļā tika atklāti kopumā 780 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, kas ir līdz šim lielākais reģistrēto pacientu skaits nedēļas griezumā. Vienlaikus tas arī liecina par 34% pieaugumu atklāto gadījumu skaitā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Arī pozitīvo testu īpatsvars pret kopumā veikto izmeklējumu daudzumu pagājušajā nedēļā atsevišķās dienās pārsniedza 3% robežu, bet vidējais rādītājs bija 2,7%.

Analizējot pagājušās nedēļas datus, epidemiologs atklāja, ka visvairāk inficēšanās ar Covid-19 notikusi tieši izglītības iestādēs, kur inficējušies vismaz 130 no saslimušajiem. Tāpat vismaz 110 cilvēki inficējās ģimenē vai mājsaimniecībās, kamēr darbavietās šādu gadījumu skaits ir vismaz 60.

Tikmēr ārzemēs inficējušies vismaz 30 cilvēki, bet ārstniecības iestādēs un privātajos pasākumos - katrā aptuveni 15. Vienlaikus

arī desmit gadījumos personas inficējušās, nodarbojoties ar sportu vai apmeklējot izklaides pasākumus.

"Šie ir provizoriskie dati, tomēr tendence saglabāsies," prognozēja Perevoščikovs.

"Analizējot situāciju darbavietās - gandrīz pie visiem gadījumiem bija novērota izplatīšanās no cilvēka, kurš bija simptomātisks, bet turpināja apmeklēt darbu vai izglītības iestādi," skaidroja epidemiologs. Līdz ar to viņš uzsvēra, ka cilvēkam ar simptomiem ir jāpaliek mājās.

Tāpat Perevoščikovs uzsvēra, ka liela nozīme ir tieši pamata rekomendāciju ievērošanai - distancēšanās un dezinfekcijas pasākumiem, sejas aizsargmasku valkāšanai un roku higiēnai. Patlaban, pēc epidemiologa sacītā, arī nebūtu ieteicams paplašināt savus kontaktu lokus jeb sociālos burbuļus.

Patlaban visaugstākā saslimstība ar Covid-19 tiek novērota Latgalē, kur pēdējo divu nedēļu kumulatīvais saslimstības ar Covid-19 rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir 123 gadījumi. Otrais augstākais rādītājs ir Rīgā, kur tas sasniedzis 88,7 gadījumus.

Tikmēr Kurzemē saslimstība kritusies, sasniedzot 64,1 gadījumu, kas, pēc epidemiologa paustā, liecina, ka veiktie pasākumi darbojas. "Turpinām novērot saslimstības samazinājumu gan Kuldīgā, gan Aizputes novadā," piebilda Perevoščikovs.

"Situācija normalizējas arī Daugavpilī, kas parāda, ka veiktie pasākumi devuši savu efektu un saslimstība ne tikai beigusi pieaug, bet arī samazinās," komentēja SPKC eksperts.

Kā ziņots, pagājušajā diennaktī reģistrēti 44 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, liecina SPKC apkopotie dati.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem pagājušajā diennaktī bijis 2,1%. SPKC iepriekš skaidrojis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Vienlaikus kopš 15.oktobra reģistrēta vēl 12 saslimušo izveseļošanās no Covid-19, līdz ar to Latvijā no šī vīrusa izveseļojusies kopumā 1341 persona. Līdz šim inficēšanās ar Covid-19 tikusi apstiprināta 3494 personām, kamēr aktīva saslimšana ar Covid-19 patlaban ir 2109 pacientiem.

Aizvadītajā diennaktī stacionēto Covid-19 pacientu skaits sasniedzis jaunu antirekordu - 80 cilvēkus, informēja Nacionālais veselības dienests. Svētdien slimnīcās nonākuši astoņi cilvēki, kuriem konstatēts Covid-19.