Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vēlas elastīgākus OCTA iegādes nosacījumus motociklu īpašniekiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par elastīgākiem obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) iegādes nosacījumiem moto transporta īpašniekiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Rihards Vijums. Viņš skaidroja, ka patlaban likumā ir nostiprināts "ciets" četru pakāpju piedāvājums OCTA iegādei - trīs, sešu, deviņu un 12 mēnešu slieksnis.

"Tas ir mūsdienām neadekvāts un patērētājam nedraudzīgs piedāvājums, par ko bieži samaksātā apdrošināšana transportlīdzeklim netiek izmantota pilnībā tam paredzētajam mērķim," uzskata Vijums.

Viņaprāt, esošajā kārtībā zaudētājs ir patērētājs, kuras nav brīvas izvēles apdrošināt transportlīdzekli uz tieši nepieciešamo laiku. Iniciatīvā pausts, ka būtu jāļauj patērētājam pašam izlemt, uz cik mēnešiem apdrošināt savu transportu ar OCTA ar iespēju to pagarināt, sākot ar vienu mēnesi.

Vijuma ieskatā sevišķi aktuāli tas ir motobraucējiem, jo sezona sākas tad, kad āra temperatūra pakāpjas vismaz līdz +5 grādiem pēc Celsija un attiecīgi arī beidzas, jo asfalts vairs nav pietiekami silts, lai motocikla riepām ar to būtu droša saķere.

Idejas pieteikumā skaidrots, ka prasītās izmaiņas ieviesīs pozitīvas pārmaiņas ikvienā divriteņu, trīsriteņu un četrriteņu moto transporta īpašnieka ikdienā. Tāpēc rosināts grozīt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu, paredzot moto transporta apdrošināšanas pircējiem tiesības brīvi izvēlēties apdrošināt spēkratu pēc saviem ieskatiem, sākot ar vienu un beidzot ar 12 iespējamiem apdrošināšanas mēnešiem.